Vicepremijer Bavarske optužen za antisemitizam

28.08.2023.

13:00

Autor: V.K./HRT/Hina

Hubert Aiwanger

Hubert Aiwanger

Foto: Axel Schmidt / REUTERS

Premijer Bavarske i predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Markus Soeder sazvao je u ponedjeljak izvanrednu sjednicu koalicijskog odbora zbog optužbi na račun potpredsjednika Bavarske vlade i predsjednika stranke Slobodni birači, Huberta Aiwangera da je u mladosti sastavljao i dijelio antisemitske letke.


- Optužbe su preozbiljne da bi mogle biti uklonjene jednostavnim pismenim priopćenjem jednog vicepremijera. On se mora osobno izjasniti o ovim optužbama jer se radi i o ugledu Bavarske", stoji u obrazloženju šefa premijerskog ureda Bavarske Floriana Herrmanna.

Izvanredna sjednica vlade bi trebala biti održana u utorak.

Aiwanger se nalazi na udaru kritika nakon što je preko vikenda u javnost isplivala preslika letka antisemitskog sadržaja kojeg je ovaj 52-godišnji političar navodno sastavio kao gimnazijalac u osamdesetima.

Kako je prvo otkrio dnevnik Sueddeutsche Zeitung, letak se otvoreno izruguje jednom natječaju iz povijesti koji je za učenike raspisan na gimnaziji u bavarskom Mallersdorf-Pfaffenbergu. U letku se navodi kako je prvo mjesto na natječaju "putovanje kroz dimnjak Auschwitza" i "doživotni boravak u masovnoj grobnici" te da se natjecanje održava u koncentracijskom logoru Dachau.

Aiwanger je oštro opovrgao da je autor "gnjusnog teksta" a nekoliko sati kasnije odgovornost za sastavljanje letka je preuzeo Aiwangerov stariji brat. Današnji vicepremijer Bavarske je rekao kako je samo "pronađeno nekoliko letaka" u njegovoj školskoj torbi.

Sueddeutsche Zeitung navodi kako je Aiwanger tada bio disciplinarno kažnjen ali da nije opovrgavao da je autor spornog letka. List također navodi i kako se Aiwanger pred kolegama na gimnaziji hvalio kako pred ogledalom kod kuće vježba govore Adolfa Hitlera.

Socijaldemokratska i zelena oporba u Bavarskoj je nekoliko tjedana uoči održavanja izbora za Bavarski parlament zatražila ostavku Aiwangera s funkcije premijera i zatražila izvanrednu sjednicu pokrajinskog parlamenta.

CSU, koji od 2018. u Bavarskoj tvori koaliciju sa Slobodnim biračima, do sada najavljivao kako je želja produžetak suradnje sa Slobodnim biračima i nakon izbora 8. listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!