16:48 / 26.10.2019.

Autor: Jelena Perleta/HRT

VIDEO: Diktator Franco ne počiva u miru

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

Ekshumirani su posmrtni ostaci Francisca Franca. Nakon 44 godine preneseni su s groblja zaslužnih velikana na obično groblje.
Nije katalonsko pitanje jedino koje potresa Španjolsku. Malo više od dva tjedna prije izvanrednih parlamentarnih izbora, drugih u sedam mjeseci, vlasti su se odlučile na delikatan potez. Ekshumirani su posmrtni ostaci Francisca Franca. Nakon 44 godine preneseni su s groblja zaslužnih velikana na obično groblje.

Mir u posljednjem počivalištu nije mu osiguralo ni oštro protivljenje obitelji, a nije prošao ni njihov prijedlog da se posmrtni ostaci stave u grobnicu u madridskoj katedrali. S tim se nije složio ni Vatikan.

Unuk Francisca Franca ogorčen je. Cijela obitelj žestoko se protivila ovom potezu španjolskih socijalističkih vlasti, no pravnu su bitku izgubili.

- Ekshumaciju smatram profanacijom, uz sudioništvo vlade, drugih nacionalnih institucija i crkve, naglašava Francisco Franco y Martinez-Bordiu, unuk Francisca Franca.

- Osjećam veliki bijes jer su napravili nešto tako kukavički, ekshumirali leš kao propagandu i politički publicitet, da bi osvojili par glasova prije izbora, dodaje.

Vlast je, u skladu s predizbornim obećanjem, odlučila preseliti Francove posmrtne ostatke u pokušaju da pretvori Dolinu palih u mjesto državne pomirbe.

- Prestanak s tim (javno uvažavanje diktatora) bila je obveza za našu generaciju koja nije odrastala s traumom građanskog rata i frankovske ere, ističe Pedro Sanchez, španjolski premijer.

Veliki mauzolej u Dolini palih nije tako više posljednje Francovo počivalište. Posmrtni ostaci prevezeni su helikopterom i stavljeni u obiteljsku grobnicu nedaleko od Madrida, sve bez vojnih počasti. Medijima nije bio dopušten pristup.

Kompleks u Dolini palih dao je izgraditi on sam, kako bi odao počast svima koji su poginuli na njegovoj strani u španjolskom građanskom ratu, no u međuvremenu je to postalo mjesto hodočašća njegovih pristaša.

- Nikad nisam mislio da ćemo doći do tih krajnosti. Nikada. To su političke svađe. I mislim da je to priča o Španjolskoj da morate poštovati mrtve koji su već proveli 45 godina tamo. Sve mi se čini, ne znam, nadrealno, ističe Marie Carmen, podupirateljica Franca.

- Mislimo da je ovdje prije 70 godina došlo do građanskog rata, gdje je polovica Španjolske bila na jednoj strani, a druga polovica na drugoj. Mislimo da nam vlada sada govori tko su bili dobri, a tko loši, kriminalizira polovicu koja je bila na jednoj strani, ponovo otvara rane i vraća se mentalitetu građanskog rata, kaže Jorge Alvarez, podupiratelj Franca.

93-godišnji povjesničar dobro pamti zatvor iz doba Francova režima.

- Bilo nas je 44 u bijegu, ali od tih 44, samo su dva, od Manuela Lamane i moj, bili uspješni. Ostali nisu uspjeli. Morate shvatiti da je Španjolska u to vrijeme, na vrhuncu 1948., još uvijek bila jedan ogroman zatvor. Ljudi danas to ne znaju, ali za kupnju željezničkih karata trebala vam je ovlast civilnog guvernera. Vozeći se niz cestu, postojale su barikade vojne policije na svakih 20 kilometara, koja bi vas zaustavila i tražila vaše dokumente, objašnjava Nicolas Sanchez-Albornoz y Aboin, žrtva Francova režima.

Za njega nema dvojbe o tome je li Francove posmrtne ostatke trebalo preseliti.

- Bilo je i vrijeme. Čekali smo puno desetljeća da nestane s ovog spomenika, što je samo po sebi bilo sramota za Španjolsku, dodaje Nicolas. Koliko je točno žrtava Francova režima i dalje je nepoznanica. Prema nekim procjenama, nestalo je oko 100 000 ljudi, a iza njega su ostale brojne masovne grobnice.

- Bio je član socijalističke omladine, imao je 26 godina, uhićen je nekoliko dana nakon ustanka s ostalim drugovima u Sori, odveden je u zatvor Almazán, a zatim ga je jednog dana odveden s kolegom u La Ribu de Escalote i pogubljen. To je sve, kaže Carmen Heras, rođakinja žrtve Francova režima.

Ni sami Španjolci nisu još postigli konsenzus o Francovoj ulozi - je li bio čvrsti preporoditelj ili nemilosrdni diktator. Prema nekim istraživanjima, 33 posto Španjolaca protivi se ekshumaciji, a podržava je njih oko 43 posto.

Malo više od dva tjedna prije izbora opozicija upozorava i da je ekshumacija napravljena na dan kada su objavljeni podaci o padu zaposlenosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!