18:47 / 25.06.2020.

Autor: S.M./HRT/Hina

Vijeće EU-a prihvatilo stajalište o Konferenciji o budućnosti Europe

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijeće EU-a pod predsjedanjem Hrvatske prihvatilo je stajalište o Konferenciji o budućnosti Europe za pregovore s ostalim institucijama EU-a.
Vijeće EU-a pod predsjedanjem Hrvatske prihvatilo je stajalište o Konferenciji o budućnosti Europe za pregovore s ostalim institucijama EU-a, priopćila je Vlada, ističući kako je to velik uspjeh hrvatskog predsjedanja.

- Hrvatsko predsjedništvo se zalagalo za dobivanje snažnog mandata Vijeća, kako bi Konferencija o budućnosti Europe mogla dati značajan doprinos otvorenoj i širokoj raspravi o temama od neposrednog interesa za sve građane, u rasponu od njihovih ljudskih, ekonomskih i socijalnih prava i temeljnih vrijednosti Unije do njezine uloge u oporavku, gospodarskom snaženju i jačanju otpornosti država članica, uključujući i na krize kao što je COVID-19. Konferencija o budućnosti Europe ujedno će uvelike doprinijeti jačanju ukupnog položaja EU-a u svijetu punom izazova, ali i izgradnji vizije za ujedinjenu, solidarniju i gospodarski održiviju Uniju, poručio je tom prigodom predsjednik Vlade Andrej Plenković, navodi se u priopćenju.

Hrvatski premijer naglasio je da će Hrvatska nastaviti davati svoj snažan politički doprinos u sklopu te Konferencije, u kojoj će važnu ulogu imati potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica. 

"Mandat od strane čelnika članica EU-a dobiven je nakon nekoliko mjeseci intenzivnih pregovora s državama članicama u Vijeću", napominje se u priopćenju. Očekuje se da će Konferencija formalno početi nakon konačnog dogovora europskih institucija, do kraja 2020. godine, uzimajući u obzir epidemiološke uvjete. Bit će organizirana kao široka platforma za raspravu o budućnosti Europe, na europskoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, uz sudjelovanje građana, različitih dionika iz svih društvenih područja, socijalnih partnera i civilnog društva, EU-ovih institucija i nacionalnih parlamenata, uz korištenje digitalnih i internetskih platformi. Predviđeno je da Konferencija traje dvije godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!