Vijeće Europe: Diskriminacija manjina u Hrvatskoj

17:14 / 10.06.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Vijeće Europe kritizira diskriminaciju manjina

Vijeće Europe kritizira diskriminaciju manjina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Hrvatskoj i dalje postoji diskriminacija nacionalnih manjina, poseno kad je riječ o Romima i Srbima, upozorilo je Vijeće Europe. Savjetodavni odbor Vijeća Europe za zaštitu nacionalnih manjina u petom mišljenju o Hrvatskoj navodi da je hrvatski zakonodavni okvir za nacionalne manjine "općenito u skladu s odredbama Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina".

U Hrvatskoj je donesen obuhvatni zakon protiv diskriminacije i uspostavljene su strukture za promicanje jednakog tretmana i rješavanje pojedinačnih slučajeva diskriminacije na nacionalnoj i regionalnim razinama. Međutim, i dalje postoji diskriminacija osoba koje pripadaju određenim skupinama, posebice kad je riječ o Romima i Srbima, uključujući povratnike, upozorava u izvješću Savjetodavni odbor Vijeća Europe. 


Odbor zato pozdravlja "proces pomirenja" koji se zbio u ljeto 2020. kad je potpredsjednik vlade, pripadnik srpske nacionalne manjine, sudjelovao u proslavi oslobođenja hrvatskog teritorija i kad su hrvatski premijer i ministri sudjelovali na komemoraciji srpskim žrtvama Domovinskog rata. 


Porast kaznenih djela motiviranih mržnjom


Autori izvješća ističu da se od 2017. do 2020. povećao broj kaznenih djela motiviranih mržnjom i govora mržnje u medijima i političkom diskursu, potičući jačanje radikalnog nacionalizma.

Ocijenili su "nedovoljnom" provedbu zakona protiv diskriminacije, ali i prisustvo manjina u nacionalnim medijima.

Prema izvješću, javnim diskursom kad je riječ o manjinama dominiraju retorika i predrasude usmjerene protiv njih, u prvom redu protiv Srba i Roma.

Oni, kao i Židovi, predmet su "povijesnog revizionizma", ističe Odbor.


Odbor poziva hrvatske vlasti da definiraju "globalnu strategiju u cilju promicanja dijaloga" i da se "u svim školama" podučava kulturu i povijest nacionalnih manjina.


Primjećuje također da je pristup zapošljavanju i dalje problematičan za neke manjine, kao i uvjeti stanovanja romskih obitelji koje žive u ilegalnim kampovima.


Na političkom planu Odbor poziva hrvatske vlasti da preispitaju metode popisa stanovništva o kojem ovisi zastupljenost manjina u Parlamentu, koja je trenutačno "neuravnotežena".


"Pragovi određeni za uživanje nekih manjinskih prava previsoki su i ne idu u prilog manjinama koje su manje brojne", zaključuje se.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!