14:07 / 09.03.2018.

Autor: D.P./Hina

Vijeće Europe pozdravlja najavu Vlade da će raspravljati o Istanbulskoj konvenciji

-

-

Foto: - / -

Hrvatska je jedna od država u kojima ratifikacija izaziva oštre rasprave u parlamentu, civilnom sektoru i stručnim krugovima.
Vijeće Europe (VE) pozdravilo je najavu premijera Andreja Plenkovića da će vlada za dva tjedna raspravljati o Istanbulskoj konvenciji i nakon toga je uputiti u Sabor na ratifikaciju.

"Pozdravljamo taj pozitivan i ohrabrujuć korak. Europa se treba ujediniti u borbi protiv nasilja nad ženama", objavio je Daniel Holtgen, glasnogovornik vodeće europske organizacije za zaštitu ljudskih prava. VE zadnjih mjeseci uočava da nekoliko vlada odugovlači s ratifikacijom Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (poznatije kao Istanbulska konvencija), koju su gotovo sve države članice potpisale, a 28 i ratificiralo.

Hrvatska je jedna od država u kojima ratifikacija izaziva oštre rasprave u parlamentu, civilnom sektoru i stručnim krugovima. U Vijeću zasad nisu htjeli komentirati kasniju izjavu ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nade Murganić da će vlada, vezano uz usvajanje Istanbulske konvencije, predložiti dokument koji sadrži dozvoljene ograde i posebne izjave u kojima će se poštivati one vrednote za koje se Hrvatska svojim Ustavom opredijelila. Murganić nije pritom objasnila o kojim se 'ogradama' radi.

Plenković je kazao da shvaća osjetljivost pojedinih dijelova društva prema Istanbulskoj konvenciji koja je za njega "prije svega konvencija koja treba unaprijediti nacionalne mehanizme za zaštitu od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji" i misli da će Sabor prihvatiti dokument.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!