15:59 / 03.06.2020.

Autor: M.Š./Hina

Vijeće Europe poziva članice na jačanje borbe protiv korupcije

Foto: Nicolas Roses/ABACAPRESS.COM Roses Nicolas/ABACA /PIXSELL

Foto: Nicolas Roses/ABACAPRESS.COM Roses Nicolas/ABACA /PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U zaključcima se navodi da je stopa usklađenosti s preporukama Vijeća Europe u cilju borbe protiv korupcije 2019. blago porasla.
Tijelo Vijeća Europe za borbu protiv korupcije pozvalo je u srijedu države članice da intenziviraju borbu protiv korupcije, jer bi se povjerenje građana u politiku, koje je već jako slabo, u suprotnom moglo nastaviti urušavati, prenosi AFP.

Države su postigle napredak, ali bi trebale intenzivirati napore kako bi u potpunosti provele preporuke Skupine država protiv korupcije (Greco), koja je u srijedu objavila svoje godišnje izvješće, navodi se u priopćenju glavne tajnice Vijeća Europe, Marije Pejčinović Burić.

Izvješće za 2019. analizira mjere koje su države članice Greca poduzele u cilju sprječavanja korupcije među parlamentarcima, sucima i tužiteljima, kao i u središnjim vladama (...) i represivnim organima, navodi se u priopćenju.

U zaključcima se navodi da je stopa usklađenosti s preporukama Vijeća Europe u cilju borbe protiv korupcije 2019. blago porasla te da ih je u potpunosti provedeno 36 posto.

Glede tih preporuka, najslabija razina usklađenosti od 27 posto utvrđena je kod preporuka upućenih parlamentarcima, prema 37 posto kada je riječ o sucima i 46 posto tužiteljima, navodi se u dokumentu.

To u velikoj mjeri objašnjava zašto je povjerenje ljudi u politiku jako slabo, a ono će se nastaviti urušavati ako politički odgovorni ne poboljšaju usklađenost kada je riječ o normama integriteta, upozorio je Marin Mrčela, predsjednik Greca.

Mrčela je izrazio također zabrinutost zbog prilično raširenih optužbi zadnjih godina za korupciju među dužnosnicima javnih institucija u mnogim zemljama.

- Političari, kakve god bili orijentacije, moraju voditi svojim primjerom i od njih se očekuje da budu uzorni, naglasio je.

Kada je riječ o korupciji u vladama, Greco je često nailazio na propuste u načinu na koji su neke (...) pristupale lobiranju, sukobima interesa i sustavu rotirajućih vrata u središnjim vladama, navodi se u priopćenju.

Greco je osnovan 1999. kako bi se poboljšali kapaciteti država članica u borbi protiv korupcije.

Okuplja 47 država članica Vijeća Europe, Bjelorusiju, Kazahstan i SAD.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!