18:26 / 25.02.2022.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Vijeće Europe suspendiralo Rusiju

Vijeće Europe

Vijeće Europe

Foto: MDart10 / Shutterstock

Vijeće Europe odlučilo je danas suspendirati sudjelovanje ruskih diplomata i zastupnika u glavnim tijelima te paneuropske organizacije, a odluka stupa na snagu odmah, kao odgovor na rusku oružanu invaziju Ukrajine.

- U skladu sa Statutom Vijeća Europe, Odbor ministara odlučilo je danas suspendirati pravo na predstavljanje Ruskoj Federaciji u Odboru ministara i u Parlamentarnoj skupštini, s trenutnim učinkom, kao rezultat oružanog napada Ruske Federacije na Ukrajinu - kaže se u priopćenju.

Ta se odluka ne odnosi međutim na Europski sud za ljudska prava, pravosudno tijelo Vijeća Europe, koje će i dalje pružati zaštitu ruskim građanima, precizirala je organizacija u priopćenju. Sudac izabran u Europski sud za ljudska prava iz Ruske Federacije ostaje i dalje član suda, a tužbe podnesene protiv Rusije i dalje će se razmatrati na sudu.

- Odluka znači da Rusija ostaje članica Vijeća Europe jer suspenzija nije konačna već privremena mjera, čime se ostavljaju otvorenima komunikacijski kanali - zaključuje se.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!