Vijeće i Parlament dogovorili Akt o čipovima za europsku tehnološku neovisnost

18.04.2023.

19:37

Autor: I.Z./HRT/Hina

Vijeće i Parlament dogovorili Akt o čipovima za europsku tehnološku neovisnost

Vijeće i Parlament dogovorili Akt o čipovima za europsku tehnološku neovisnost

Foto: - / Shutterstock

Pregovarači Europskog parlamenta i Vijeća danas su u Strasbourgu postigli konačan dogovor o europskom Aktu o čipovima kojim se nastoji prevladati nestašica čipova i doprinijeti europskoj strateškoj autonomiji, a hrvatski eurozastupnik Karlo Ressler vodio je dio pregovora o proračunskom aspektu Akta.

Ključna tema završnog dana višemjesečnih pregovora bila je proračunska arhitektura Akta koja treba osnažiti ovu industriju i Europu učiniti tehnološki konkurentnijom Kini i SAD-u.

U dijelu pregovora o proračunu, koje je vodio Ressler kao glavni izvjestitelj Odbora za proračun, za provedbu Akta osigurano je 3,3 milijardi eura, usprkos nastojanjima Vijeća da se proračun značajno smanji, ističe ured zastupnika Resslera u priopćenju.

Digitalno doba je geopolitički nemilosrdno države, savezi i kontinenti natječu se za ravnopravnu poziciju u svijetu sutrašnjice. Zadovoljan sam rezultatom pregovora oko proračuna za Akt, kao i njegovim ostalim segmentima, kojima ćemo osigurati buduću opskrbu čipova i podržati inovacije ovog sektora u Europi.

- Potrebni su nam svi raspoloživi resursi kako bismo osigurali vlastitu ekonomsku i tehnološku konkurentnost u eri u kojoj živimo i djelujemo. Moramo biti što snažniji i što spremniji tehnološki parirati ključnim globalnim akterima. izjavio je Ressler.

Dogovor o Aktu o čipovima postignut je uoči posjeta IMEC-a (Intersveučilišnog centra za mikrolektroniku sa sjedištem u Belgiji) Zagrebu 24. travnja. Kao vodeći europski institut koji se bavi istraživanjem i razvojem čipova, na kojem rade i hrvatski znanstvenici, IMEC će posjetiti Fakultet elektrotehnike i računarstva radi suradnje u vezi proširenja pristupa dizajniranju čipova i procesuiranju, kao i edukaciji talenata u ovom području. Posjet dolazi nakon što su zastupnik Ressler i saborski zastupnik i bivši ministar Marko Pavić, s predstavnicima vodećih hrvatskih znanstvenih institucija, prošloga mjeseca posjetili IMEC u Leuvenu, navodi se u priopćenju.

- Akt o čipovima stvara brojne prilike za hrvatsku znanost, hrvatske inovacije i hrvatsko poduzetništvo. Zato je nužno da su ključni domaći akteri uključeni u ove važne europske rasprave, politike i promjene, istaknuo je Ressler.

Uz zastupnika Resslera, u trijalogu su sudjelovali i rumunjski eurozastupnik Dan Nica kao glavni izvjestitelj Parlamenta za neproračunska pitanja, švedski veleposlanik Torbjörn Haak i povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!