09:55 / 25.02.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/Hina/V.G.

Čelnici EU-a: Epidemiološka situacija ostaje ozbiljna

Sastanak vrha EU-a

Sastanak vrha EU-a

Foto: Andrej Plenković / Twitter

Države članice EU-a moraju održati ograničenja zbog ozbiljne epidemiološke situacije i prijetnji novih sojeva, suglasili su se čelnici u četvrtak navečer no trebat će još najmanje tri mjeseca da zažive potvrde o cijepljenju. Napravljen je korak naprijed u približavanju stajališta, pojašnjene su neke nejasnoće, ali nije sve riješeno, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nakon završetka virtualnog sastanka na vrhu čelnika zemalja članica koji je bio posvećen epidemiološkoj situaciji.

U zajedničkoj izjavi koju su čelnici usvojili na summitu kaže se da epidemiološka situacija ostaje ozbiljna i da nove varijante virusa predstavljaju dodatni izazov. Stoga moramo zadržati ograničenja i istodobno pojačati napore kako bi se ubrzale isporuke cjepiva.

Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen rekla je da je potrebno tri mjeseca rada kako bi se postigla interoperabilnost sustava na europskoj razini. Dosta je posla pred nama, i za Komisiju i za države članice, rekla je von der Leyen.

Dogovoreno je da te digitalne potvrde o cijepljenju sadrže minimum potrebnih podataka, poput datuma cijepljenja, je li osoba obavila PCR test, ima li antitijela.

Drugo pitanje u vezi s tim potvrdama jest u koje se svrhe one mogu koristiti, pri čemu treba paziti, u slučaju da se koriste kao svojevrsne covid-putovnice, da ne budu diskriminirane osobe koje nisu imale priliku cijepiti se. U takvim slučajevima umjesto potvrde o cijepljenju mogao bi poslužiti negativni PCR test.

Postoji još i znanstveno pitanje koje traži odgovor, a to je mogu li cijepljene osobe biti prenositelji virusa, rekla je von der Leyen. Pritom je dodala da ohrabruju rezultati istraživanja tvrtke Pfizer u Izraelu koji pokazuju da osobe cijepljene s dvije doze njihova cjepiva nisu prenositelji.

I predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i von der Leyen ističu da je potrebno imati zajednički europski pristup jer bi svaki individualni pokušaji pojedinih država članica da same izdaju takve potvrde još više zakompliciralo situaciju.

Predsjednik Europskog vijeća istaknuo je da je glavni prioritet povećati proizvodnju i isporuku cjepiva.

Jasna Paro iz Bruxellesa za središnji Dnevnik rekla je kako je najveći problem osigurati dovoljno cjepiva kako bi se moglo ubrzati cijepljenje građani zemalja članica EU-a.

- EK će izvijestiti kako teče nastojanje da se osigura više mjesta za proizvodnju cjepiva u Europi. Jedan način je da tvrtke koje su proizvele cjepivo prepuste svoje licence konkurentskim farmaceutskim tvrtkama koje bi onda te dodatne doze proizvodile u svojim tvornicama. Još nije jasno hoće li lideri inzistirati od EK da aktivira mehanizam za nadzor izvoza koja bi de facto mogla blokirati izvoz cjepiva iz EU dok se ne namire europske potrebe. Znamo da SAD su uvele zabranu izvoza za razliku od EU. To je izazvalo nezadovoljstvo mnogih koji traže strože mjere prema farmaceutskim tvrtkama.

Plenković: Nismo zadovoljni dinamikom isporuke cjepiva

- I premijer Andrej Plenković je tvitao da postoji veliko nezadovoljstvo i da će tražiti da EK inzistira od farmaceutskih tvrtki da poštuju svoje obveze. Druga velika tema su novi sojevi virusa zbog kojih neke zemlje djelomično i privremeno zatvaraju granice što izaziva čekanja i redove na granicama. Razgovara se o COVID putovnici, potvrdi koju bi dobile cijepljene osobe, izvijestila je Paro. 

Predsjednica Komisije von der Leyen kaže da je unatoč poteškoćama, uvjerena da je moguće postići ranije postavljen cilj da se do kraja ljeti cijepi 70 posto odraslog stanovništva EU-a. Rekla je da je do sada 29 milijuna doza cjepiva iskorišteno u EU-u, što je oko osam posto odraslog stanovništva.

Von der Leyen je pozdravila najavu Pfizera i BioNTecha da će početi proizvodnju svoga cjepiva u novim pogonima u Austriji i Njemačkoj. To je dobar znak, rekla je.

Čelnici su u zajedničkoj izjavi potvrdili solidarnost s trećim zemljama.

Zbog isporuke znatno manjih količina doza cjepiva od predviđenih, proces cijepljenja u Europskoj uniji sporiji je od prvobitno planiranog. Uz to, mutacije virusa izazvale su novu zabrinutost, pa je nekoliko država članica uvelo ograničenja putovanja, koja idu dalje od zajedničkih usvojenih preporuka o odvraćanju od nebitnih putovanja.

Komisija je uputilo pismo u šest država članica tražeći od njih da se usklade sa zajedničkim preporukama, odnosno da uvedu mjere koje su nediskriminatorne i razmjerne situaciji. Među tim zemljama je i Belgija koja je zabranila sva nebitna putovanja iz zemlje i ulazak u zemlju. Njemačka je uvela ograničenja na granici sa Češkom, Slovačkom i austrijskom pokrajinom Tirol. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!