07:16 / 28.09.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Više od 500 izbjeglica na ribarskom brodu pristalo na Lampedusi

Plovilo je najvjerojatnije došlo iz Libije

Plovilo je najvjerojatnije došlo iz Libije

Foto: Juan Medina / Reuters

Više od 500 izbjeglica dovezlo se starim ribarskim brodom na talijanski otok Lampedusu, objavila je talijanska izvještajna agencija ANSA.

Talijanska policija je presrela 15-metarsko plovilo nekih sedam kilometara od obale otoka i dopratila brod do luke.

- Nakon nekoliko dana lošeg vremena, danas se more umirilo pa su ponovno počeli pristajati, izjavio je za ANSA-u gradonačelnik Lampeduse Toto Martello te napomenuo da je plovilo najvjerojatnije došlo iz Libije.

Martello je najavio da će izbjeglice biti identificirane, dobiti prvu pomoć i biti pregledane prije nego što ih smjeste u karantenu.

Lampedusa se nalazi između Tunisa i Malte te je često odredište migranata koji žele ući na prostor Europske unije, ali mnogi na tim morskim putovanjima naiđu na poteškoće.

Među više od 500 izbjeglica, za koje se vjeruje da dolaze iz Maroka, Sirije, Bangladeša i Egipt, bilo je i žena i djece.

Prije pretrpanog ribarskog broda, tijekom ponedjeljka je na Lampedusu stiglo 119 ljudi koji su se dovezli u pet plovila.

Od siječanja do rujna ove godine oko 1.100 migranata se utopilo u Sredozemnom moru. Prema podacima Ujedinjenih naroda, to je dvostruko veći broj smrti nego što ih je bilo u istom razdoblju 2020.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!