Više od 600 zabilježenih slučajeva zlostavljanja u Katoličkoj crkvi u Italiji

17.11.2022.

21:13

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: iweta0077 / Shutterstock

Katolička crkva u Italiji objavila je u četvrtak prvo izvješće o spolnom zlostavljanju maloljetnika i ranjivih osoba, no odvjetnici žrtava kazali su da je broj slučajeva vjerojatno mnogo veći te smatraju sramotnim ograničen opseg istrage.

Katolička crkva je prikupila je 613 spisa o slučajevima zlostavljanja tijekom protekla dva desetljeća i spisi su poslani u vatikansku Kongregaciju za nauk vjere, rekao je u četvrtak glavni tajnik talijanske biskupske konferencije (CEI) Giuseppe Baturi u Rimu.


Izvješće na 41 stranici tek je prvi dio koji pokriva 2020. i 2021. Drugo izvješće odnosit će se na prijave 2000-ih, iako nije navedeno kada će biti objavljeno. Izvješće za 2020. i 2021. pokazuje da je istupilo 89 navodnih žrtava koje su prijavile zlostavljanje poput seksualnog uznemiravanja, spolnog odnosa ili neprimjerenog ponašanja unutar Crkve. Većina žrtava imala je između 10 i 18 godina u vrijeme zločina. Također, prijavljeno je i 68 navodnih počinitelja, stoji u izvješću. Nešto manje od polovice njih su članovi klera (30), a ostatak čine laici (23) i župljani (15), prema istraživanju, za potrebe kojeg je CEI, zajedno sa stručnjacima, proveo anketu u svojih 226 biskupija, od kojih je 166, ili otprilike 73 posto, pristalo sudjelovati, prenosi agencija dpa.


Glavna skupina podrške za žrtve l'Abuso kritizirala je Crkvu jer nije spomenula kompenzaciju i jer pruža premalo potpore žrtvama. Žrtve su pozvale na cjelovitu istragu koja će obuhvatiti više desetljeća kao što su to učinile crkve u Francuskoj i Njemačkoj. 


- Ovo je apsolutno nezadovoljavajuće i sramotno, rekao je Francesco Zanardi (51), čelnik organizacije Rete l'Abuso (Mreža zlostavljanih) koja ima jedan od najvećih digitalnih arhiva o spolnom zlostavljanju koje je počinio kler u Italiji.


- Ako su brojke točne one su već velike, ali stvarne su veće, rekao je Zanardi kojega je zlostavljao svećenik prije 2000., što znači da njegov slučaj neće biti u sljedećem izvješću.


L'Abuso kaže da crkvene vlasti nisu intervenirale ili su prikrivale zlostavljanje ili su djelovale prekasno.


- To je tek početak, rekao je nadbiskup Lorenzo Ghizzon, poglavar nacionalne službe za zaštitu djece u talijanskoj Crkvi.


Mreže koje zastupaju žrtve godinama su ogorčene Crkvom u Italiji i pozivaju na neovisnu istragu koja bi pokrila barem dio 20. stoljeća kada se većina zlostavljanja događala u poratnim godinama nakon II. svjetskog rata. 


Istrage spolnog zlostavljanja uvelike su naštetile Rimokatoličkoj crkvi i rezultirale isplatama stotina milijuna dolara odštete te su neke biskupije proglasile stečaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!