12:51 / 08.09.2020.

Autor: V.K./Hina

Visoka povjerenica UN-a poziva Rusiju na neovisnu istragu slučaja Navaljni

Foto: REUTERS/Denis Balibouse

Foto: REUTERS/Denis Balibouse

Foto: - / REUTERS

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet pozvala je Rusiju da provede ili surađuje u potpuno neovisnoj istrazi trovanja oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog nervnim otrovom novičokom.
Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet pozvala je Rusiju da provede ili surađuje u potpuno neovisnoj istrazi trovanja oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog nervnim otrovom novičokom, a sudski proces ubojicama saudijskog novinara ocijenila je netransparentnim.

Aleksej Navaljni probudio se iz kome, oporavak teško predvidjeti

Navaljni više nije u komi i reagira na podražaje, objavila je u ponedjeljak berlinska bolnica Charite. Kažu da mu se stanje poboljšava.

- Slučajevi trovanja ili drugih oblika ciljanog atentata na sadašnje ili bivše ruske građane protekla dva desetljeća, bilo to u samoj Rusiji ili na stranom tlu, vrlo je uznemirujuće, priopćila je Michelle Bachelet, Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava.

U ranijim incidentima nisu se provodili odgovarajući pravni postupci, što je rezultiralo "potpunom nekažnjivošću" u Rusiji, rekao je njezin glasnogovornik Rupert Colville na konferenciji za medije u Ženevi.

UN-ov ured je objavio i da je na suđenju zbog ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018. nedostajalo transparentnosti i dodjele odgovornosti za zločin.

Saudijski sud je u ponedjeljak preinačio smrtnu kaznu ubojicama saudijskog novinara Jamala Khashoggija na zatvorske kazne između osam i 20 godina.
Ublažavanje kazne dogodilo se nakon što su Khashoggijevi sinovi u svibnju rekli da su oprostili ubojicama svog oca.

Glasnogovornik UN-a Rupert Colville, naglasivši da se UN protivi smrtnoj kazni, rekao je da je u ovom slučaju "nije bilo dovoljno transparentnosti u pravosudnom procesu".

- Odgovorni bi trebali dobiti kazne razmjerne zločinu", dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!