Visoke temperature ponovno pritisnule zapadnu Europu

12.07.2022.

22:52

Autor: P.F./Hina

Toplinski val

Toplinski val

Foto: Ilustracija / Shutterstock

S temperaturama koje se u Španjolskoj i u Portugalu penju do 43 °C, zapadna Europa je danas bila na udaru drugog toplinskog vala u jedva mjesec dana, što pogubno djeluje na tlo i na ledenjake.

Sve češća pojava ovih fenomena izravna je posljedica klimatskih promjena, misle stručnjaci.

- Novi toplinski val, drugi ove godine, stiže u zapadnu Europu. Zahvaća uglavnom Španjolsku i Portugal, ali se očekuje njegovo jačanje i širenje, rekla je u Ženevi Clare Nullis, glasnogovornica Svjetske meteorološke organizacije.

U Španjolskoj su temperature ponovno prešle granicu od 40 °C u velikom dijelu zapadne polovine zemlje, napose na područjima gdje su temperature inače umjerene.

U Cordobi, na jugu, izmjerena su 43,3 °C, a u Ribadaviji, na sjeverozapadu, 43,5 °C, objavila je meteorološka služba Aemet. U Meridi, na jugoistoku, bilo je, naravno, još toplije, čak 43,9 °C. Vrhunac ovog vala potrajat će do četvrtka.

Zbog iznimno visokih temperatura diljem zemlje je buknulo nekoliko požara, a u onom u Estremaduri, na zapadu, izgorjelo je 2.500 hektara raslinja.

U Portugalu, gdje su za vikend buknuli požari u središtu zemlje, vrućina i jak vjetar ponovo su razbuktali požare u utorak, pa je nekoliko sela evakuirano i mobilizirano više od tisuću vatrogasaca.

Vatra je zaprijetila mjestima u općinama Leiriji, Pombalu, Ouremu i Alvaizereu, stotinjak kilometara sjeverno od Lisabona.

Zbog opasnosti od požara vlasti su zatvorile poznati park prirode Sintru, zapadno od Lisabona dok se živa u termometru popela na 43,1 °C.

U Francuskoj će ova velika vrućina potrajati bar do početka idućeg tjedna, a temperature su se danas kretale od 36 do 38 °C, pa i 39 °C na atlantskoj obali, na jugozapadu zemlje i u dolini Rhone.

Očekuje se da će se visoke temperature zatim proširiti na druge dijelove zapadne i srednje Europe.

U Velikoj Britaniji meteorološka služba Met Office izdala je narančasto upozorenje zbog dolaska vala ekstremne vrućine od nedjelje, s temperaturama koje mogu premašiti 35 °C. Britancima je upućen poziv da štede svaku kap vode i da zagrijavaju samo onu količinu koja je potrebna za šalicu čaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!