Vlada nije opravdala velika očekivanja, tvrdi slovenska oporba

05.09.2022.

15:30

Autor: Hina/E.P.C.

Ljubljana, zmaj na mostu

Ljubljana, zmaj na mostu

Foto: - / Shutterstock

Nova slovenska vlada, sto dana od stupanja na dužnost nije opravdala velika očekivanja izražena pred parlamentarne izbore, ocijenile su oporbene Slovenska demokratska stranka (SDS) i demokršćanska Nova Slovenija (NSi), koje su bile u prethodnoj vladi. Priznajući da je vladajuća koalicija suočena s brojnim izazovima, oporba upozorava vladu da bi u borbi protiv skupoće trebala reagirati brže i učinkovitije.

- Vlada Roberta Goloba više je nego spavala prvih 100 dana, ocijenila je Jelka Godec, šefica kluba zastupnika SDS-a, bivšeg premijera Janeza Janše, prenosi slovenska tiskovna agencija STA.


Na temelju predizbornih obećanja u toj stranci očekuju predaniji rad i hitne mjere u suočenju s aktualnim izazovima troškova hrane i energije te u pripremama za moguću ponovnu pojavu covida 19. Dodaju da mjere za smanjenje troškova života, koje su u parlamentarne klupe stigle krajem ljetnih praznika, kasne i da bi trebale bi biti cjelovitije. 


I NSi ocjenjuje da bi se vlada trebala brže i cjelovitije suočiti s izazovima, pri čemu smatraju ključnim da Slovenija održi gospodarski rast i dobre uvjete na tržištu rada.


- Početak rada nove vlade bio je prilično neuvjerljiv, vlada nije opravdala velika očekivanja, njezin tim je neiskusan i često neuigran, što se vidjelo i u kašnjenjima te u lošim, manjkavim prijedlozima mjera, izjavio je za STA čelnik kluba zastupnika te stranke Janez Cigler Kralj.


Dodao je da je to loša perspektiva za nadolazeću krizu.


U toj su stranci zabrinuti i što, kažu, gospodarsku politiku zemlje zapravo vodi ljevica, prenosi  STA.


SDS i NSi navele su da pozdravljaju dosadašnje sastanke političkog vrha i struke o troškovima energetike i energetske sigurnosti te su izrazile spremnost za sudjelovanje u razgovorima o strateškim pitanjima razvoja zemlje.


Slovenski parlament je 1. lipnja uvjerljivom većinom potvrdio ministre u novoj vladi premijera Roberta Goloba, čime je ona započela svoj mandat.


Uz ministre iz Golobove stranke Pokret sloboda, koja je na izborima osvojila najviše glasova, u vladu su ušli i ministri iz dviju koalicijskih stranaka, Socijalnih demokrata i stranke Ljevica.


Golob je prilikom predstavljanja vlade kazao da ne očekuje uobičajenih 100 dana mira za novu vladu i da će ona odmah početi raditi i biti operativna, što je potrebno s obzirom na domaće izazove i situaciju u svijetu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!