21:02 / 06.07.2020.

Autor: HRT/Hina

Vladavina prava - uvjet za europski novac, kaže dužnosnica EU-a

Foto: Francisco Seco/REUTERS

Foto: Francisco Seco/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vladavina prava treba biti uvjet za podjelu europskog novca, rekla je potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova u razgovoru s ministrima pravosuđa zemalja Unije.
Članice Europske unije trebaju dobiti novac iz zajedničkog proračuna i fonda za oporavak od pandemije samo ako imaju snažno pravosuđe i sustave za zaštitu od korupcije, rekla je potpredsjednica Europske komisije, neizravno upozoravajući Poljsku i Mađarsku.

Čelnici 27 zemalja sastaju se idućeg tjedna u Bruxellesu radi dogovora o raspodjeli gotovo dva bilijuna eura iz proračuna za razdoblje 2021-27 i posebnih sredstava za gospodarski oporavak kontinenta nakon pandemije Covida-19. Uvjeti za dobivanje novca, vezani uz demokratske standarde ili gospodarske reforme, među najspornijim su točkama zbog kojih dosad nije postignuta suglasnost članica, potrebna za donošenje takvih odluka.

- Vladavina prava treba biti uvjet za podjelu europskog novca, rekla je potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova u razgovoru s ministrima pravosuđa zemalja Unije.

Među nužnim preduvjetima za dobivanje pomoći navela je "funkcionalno pravosuđe" i snažne mehanizme za borbu protiv korupcije. To je i upozorenje Poljskoj i Mađarskoj, koje su u sporu s EU-om zbog razine vladina nadzora nad sudovima i sucima, kao i Rumunjskoj i Bugarskoj koje godinama nakon pristupanja Unii imaju problema s korupcijom i siromaštvom.

- Ne bih voiljela vidjeti zaustavljanje novca, no u našem pravnom sustavu moramo imati neko jamstvo da se, ako stvari krenu doista loše u nekoj zemlji članici, novac poreznih obveznika ne može isplatiti, rekla je Jourova govoreći o fondovima koji se pune doprinosima iz nacionalnih proračuna, odnosno posredno porezima.  

Po posljednjem prijedlogu, Komisija će preporučiti kako rješavati probleme s vladavinom prava državama članicama. Da bi se taj plan blokirao, za njega treba biti većina država. U vezi tog pitanja postoje, međutim, duboke podjele jer Njemačka, Francuska, Švedska i Nizozemska traže snažna osiguranja za ispunjavanje uvjeta a Poljsku i Mađarsku se optužuje da krše temeljna načela, poput slobode pravosuđa i medija.

Jourova je rekla da se pandemija pokazala kao ispit demokracije za Europu. Povjerenik Komisije za pravosuđe Didier Reynders istaknuo je da Bruxelles prati stanje u Mađarskoj gdje je premijer Viktor Orban odustao od nekih posebnih ovlasti koje je dobio tijekom pandemije Covida-19.

- Mi moramo štititi vladavinu prava i prava na slobode uz parlamentarnu kontorlu, neovisno pravosuđe i slobodu medija. Slobode ne trebaju biti ograničavane niti dan duže no što je nužno, rekla je Christine Lambrecht, ministrica pravosuđa Njemačke koja trenutno predsjeda EU-om.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!