18:14 / 16.02.2020.

Autor: P.F./HRT

Vodstvo EU-a s čelnicima država našeg susjedstva koji žele u Uniju

-

-

Foto: - / -

Razgovarat će se o novoj metodologiji proširenja EU, koja se od stare razlikuje po drugačijoj organizacji poglavlja odnosno tematskih cjelina o kojima se pregovora.
Nakon konferencije u Münchenu premijer Andrej Plenković otišao je u Bruxelles, gdje je sudjelovao na neformalnom sastanku čelnika Europske unije i šest zemalja zapadnog Balkana u okviru priprema za predstojeći sastanak na vrhu koji će se održati u Zagrebu 6. i 7. svibnja.

Na radnoj večeri, koju je organizirao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, sudjelovali su predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, Andrej Plenković kao premijer zemlje koja predsjedava Vijećem EU-a te čelnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

- Ono što je najvažnije, za naš sastanak u Zagrebu, želimo riješiti otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Nastojat ćemo da se te odluke donesu u ožujku. Mislim da Komisija ide u jako dobrom smjeru i sa novom metodologijom pregovora, ali i sa izvješćem koje će uslijediti o konkretnim napretcima ove dvije zemlje, rekao je premijer Plenković nakon sastanka.

- Cilj ove radne večere bio je pripremiti sastanak na vrhu u Zagrebu 6. i 7. svibnja. Izrazito sam zadovoljan našom inicijativom da se održi ovaj sastanak 20 godina nakon prvog zagrebačkog summita u studenome 2000. i da smo ponovno snažno stavili na dnevni red najviših institucija EU-a pitanje jugoistoka Europe, pitanje proširenja, pitanje potpore hrvatskim susjedima na njihovu putu prema EU-u, izjavio je premijer Plenković po dolasku na sastanak.

Dodao je da je danas puno povoljnije ozračje po pitanju proširenja u odnosu na listopad prošle godine, kada je blokirana odluka o otvaranju pregovora sa Sjevenom Makedonijom i Albanijom, te da Komisija priprema dokument o jačanju investicija u zemljama jugoistočne Europe.

Zauzeo se da se nakon svibanjskog summita u Zagrebu takvi sastanci ubuduće održavaju svake dvije godine jer bi to, kako je rekao, bilo jamstvo stalnog predanog angažmana svih šefova država ili vlada prema zemalja jugoistočne Europe.

Von der Leyen je rekla da je u geostrateškom interesu EU-a imati što tješnje odnose sa zemljama zapadnog Balkana. Potvrdila je da Komisija za summit u Zagrebu priprema investicijski paket za zapadni Balkan.

Predsjednik Europskog vijeća Michel izjavio je da s čelnicima šest zemalja očekuje iskrene, otvorene i konstruktivne razgovore o partnerstvu.

Istaknuo je da će EU potvrditi europsku perspektivu cijeloj regiji i dati jasne smjernice o nužnosti napretka u tim zemljama u području vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Podsjetimo, Francuska je popustila u svojim stajalištima o proširenju Unije.

- Cilj je da se države koje su već u procesu pregovora, Srbija i Crna Gora, da se održi i ubrza ritam reformi, a što se tiče onih koje još nisu započele pregovore, prvenstveno Sjeverna Makedonija i Albanija, cilj je da se usvoji nova metodologija koju je prije neki dan objavila Europska komisija na zahtjev i prijedlog Francuske. To bi se najranije moglo dogoditi na redovnom summitu u Bruxellesu krajem idućeg mjeseca. Ovaj neformalni sastanak je pozitivan politički signal za sve zemlje zapadnog Balkana, odnosno našeg susjedstva jer je to prvi puta da se na ovakvoj razini održava jedan takav sastanak. Ovdje su predsjednici svih europski institucija, čelnici šest država našeg susjedstva i hrvatski premijer kao predsjednik Vlade zemlje koja trenutačno predsjeda EU-m. Ovo je na neki način i pripremni sastanak za veliki summit o proširenju koji će se dogoditi u svibnju u Zagrebu, javila je s početka sastanka dopisnica HRT-a iz Bruxellesa Jasna Paro.

- Razgovarat će se o novoj metodologiji proširenja, koja se od stare razlikuje po drugačijoj organizaciji poglavlja odnosno tematskih cjelina o kojima se pregovora. Također se razlikuje i prvenstveno po tome što je jasnije izraženo ako zemlje ne provode reforme, ako stagniraju ili prekinu reforme da se pregovori mogu vratiti na početak, mogu se prekinuti, a može se ograničiti financijska pomoć tim zemljama, dodala je.

Hrvatska i druge zemlje koje su zagovornice proširenja nadaju se da bi ovako jedna postrožena metodologija mogla dovesti do ubrzanja otvaranja pregovora sa Sjeverom Makedonijom i Albanijom i prije početka specijalnog summita u svibnju u Zagrebu.

Pleković je potvrdio da je večerašnji sastanak prvi na kojem će se sresti s predsjedateljem predsjedništva BiH Željkom Komšićem, kojemu bosanskohercegovački Hrvati osporavaju legitimitet da ih predstavlja.

- Ovo je prvi uopće sastanak otkada je izabran u Predsjedništvo BiH, u listopadu 2018. On je rotirajući u Predsjedništvu BiH, ovdje je pa ćemo razgovarati. Ovo nije bilateralni susret, niti je strukturiran na način da razgovaramo o odnosima u BiH, rekao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!