Vojska raščišćava ruševine i uklanja pepeo s ulica La Palme

22:37 / 27.12.2021.

Autor: V.G./HRT/IMS

La Palma

La Palma

Foto: Borja Suarez / REUTERS

Nakon što je otok La Palma opustošen u erupciji tamošnjeg vulkana koja je trajala tri mjeseca, španjolska vlada poslala je vojsku da pomogne u raščišćavanju ruševina i uklanjanju pepela s ulica. Regionalna vlada i službeno je proglasila kraj erupcije, nakon što je deset dana zaredom zabilježena slaba vulkanska aktivnost. 

Uništene su tisuće zgrada te spaljeno više od tisuću 200 hektara obradivih površina. Zbog približavanja lave sedam tisuća ljudi moralo je biti evakuirano. Država će u obnovu uložiti više od 400 milijuna eura. 

- Erupciji je došao kraj, ali ne i izvanrednom stanju. Stoga stanovništvo La Palme pozivam na razumijevanje i suradnju, kao što je to bilo i dosad. Ali i na veliko strpljenje, s obzirom na to da i dalje očekujemo neke učinke koji mogu biti štetni i opasni za zdravlje, rekao je Pedro Sanchez, španjolski premijer.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!