21:33 / 31.01.2021.

Autor: Hina

AstraZeneca će isporučiti dodatnih 9 milijuna doza

Foto: Pedro Nunes/REUTERS

Foto: Pedro Nunes/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u nedjelju da će do kraja ožujka AstraZeneca isporučiti dodatnih 9 milijuna doza cjepiva protiv COVID-a 19, ili ukupno 40 milijuna doza u Europu.


- AstraZeneca će početi isporučivati cjepivo tjedan dana ranije nego je planirano, napisala je von der Leyen na Twitteru. 


Tvrtka će također proširiti svoje proizvodne kapacitete u Europi, dodala je.


Međutim 40 milijuna je samo polovica očekivanih doza od britansko-švedske tvrtke u istom razdoblju prije nego je prošlog tjedan najavila kašnjenja.


Von der Leyen je vodila strateške razgovore sa sedam izvršnih direktora farmaceutskih tvrtki s kojima je EU potpisao ugovore o cjepivu protiv COVID-19 dok je Unija pod velikim pritiskom zbog svoje strategije cijepljenja.


- Pandemija je istaknula ograničenja proizvodnih kapaciteta, naglasila je izvršna čelnica EU-a u priopćenju nakon videokonferencije.


U priopćenju za medije se navodi da je skup bio usmjeren na mjere tijekom pandemije, nove varijante koronavirusa i proizvodnju cjepiva.

Osim AstraZenece, na videokonferenciji su sudjelovali čelnici njemačke tvrtke BioNTech i njihov američki partner Pfizer, kao i čelnici tvrtki Johnson&Johnson, Sanofi, Moderna i Curevac.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!