14:51 / 10.07.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Von der Leyen: EU isporučio dovoljno doza da se cijepi 70 posto odraslih

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Foto: Patrick Hertzog / Pool via REUTERS

Europska unija isporučila je državama članicama dovoljno doza cjepiva protiv koronavirusa za cijepljenje najmanje 70 posto odraslih, izjavila je šefica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Von der Leyen je pozvala članice EU-a da povećaju cijepljenje i rekla da će širom Unije biti distribuirano 500 milijuna doza do nedjelje.


- Europska unija održala je svoju riječ. Ovaj vikend isporučili smo dovoljno cjepiva zemljama članicama kako bi mogle u potpunosti cijepiti najmanje 70 posto odraslih u EU-u ovaj mjesec, rekla je von der Leyen u video izjavi.


- Ali covid-19 još nije poražen. Spremni smo isporučiti još cjepiva, uključujući protiv novih varijanti, kazala je ona.


Europska komisija ranije je upozorila da bi jako zarazna delta varijanta koronavirusa mogla postati dominantna u Europi ovo ljeto, pozivajući se na procjene agencije EU-a za prevenciju bolesti.


Nedavne studije pokazale su da delta varijanta smanjuje učinkovitost cjepiva protiv simptomatske infekcije, ali da su dvije doze cjepiva visoko učinkovite u sprječavanju teške bolesti i smrti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!