Von der Leyen ide na zapadni Balkan prije summita u Tirani 6. prosinca

24.10.2022.

16:57

Autor: Hina/HRT

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Foto: Piroschka van de Wouw / REUTERS

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen posjetit će ovoga tjedna zemlje zapadnog Balkana kako bi istaknula važnost toga područja za EU.

Cilj turneje je naglasiti važnost koju EU pridaje odnosima sa zapadnim Balkanom i europskoj perspektivi toga područja, rekao je glasnogovornik Komisije Eric Mamer.


Tijekom posjeta von der Leyen će izraziti solidarnost sa zemljama u regiji i spremnost na suradnju u suočavanju sa zajedničkim izazovima, uključujući i u svjetlu ruske agresije u Ukrajini, dodao je Mamer.


Von der Leyen počinje turneju u srijedu u Sjevernoj Makedoniji, u četvrtak će boraviti na Kosovu i Albaniji, a u petak u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Turneju završava u subotu posjetom Crnoj Gori.


U nedjelju je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio da će se 6. prosinca u Tirani održati summit zemalja zapadnog Balkana i država članica Europske unije.

- EU i zapadni Balkan trebaju jedni druge, rekao je Michel na Twitteru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!