Von der Leyen o ukrajinskom žitu: Jednostrane mjere idu na ruku protivnicima Ukrajine

19.04.2023.

16:18

Autor: T.D./HRT/Hina

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Foto: Clodagh Kilcoyne / REUTERS

Problemi poljoprivrednika u zemljama koja graniče s Ukrajinom zbog uvoza jeftinih ukrajinskih žitarica mogu se riješiti samo zajedničkim, europskim pristupom jer jednostrane mjere jedino idu na ruku ukrajinskim protivnicima, kaže se u pismu predsjednice Komisije Ursule von der Leyen čelnicima pet država članica.

S obzirom na naše jedinstveno tržište i našu carinsku uniju, potreban je zajednički europski pristup za rješavanje ovih problema koji su rezultat različitih čimbenika. Jednostrane mjere mogu samo ići na ruku protivnicima Ukrajine i ne bi trebale urušavati naša nepokolebljivu podršku Ukrajini, stoji u odgovoru predsjednice Komisije na pismo koje su joj ranije uputili čelnici Poljske, Mađarske, Slovačke, Rumunjske i Bugarske.

Nakon ruskog napada na Ukrajinu, Europska unija je u svibnju prošle godine suspendirala na godinu dana carine na svu robu koja se uvozi iz Ukrajine. Zbog ruske blokade crnomorskih luka, EU je na graničnim prijelazima s Ukrajinom organizirao tzv. solidarne trakove za brži prolaz ukrajinskih žitarica prema trećim zemljama. Međutim, dobar dio tih žitarica završio je u skladištima država članica EU-a, koje su susjede Ukrajini, što je dovelo pada cijena i nezadovoljstva njihovih poljoprivrednika.

Poljska, koja najesen ima parlamentarne izbore i gdje vladajuća koalicija uvelike ovisi o potpori stanovništva u ruralnim područjima, prva je uvela zabranu uvoza ukrajinskog žita.

U Europskoj komisiji ističu da veliki problem za tranzit ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda prema trećim zemljama predstavljaju logistički troškovi, koji se penju čak i do 40 posto vrijednosti robe.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen najavila je u srijedu da priprema dodatni paket od 100 milijuna eura pomoći poljoprivrednicima tih zemalja. Komisija je još prošli mjesec poljoprivrednicima tih zemalja odobrila 56,3 milijuna eura.

Von der Leyen navodi da su solidarni trakovi ključni za ukrajinski otpor protiv ruskog agresora te da je potrebno osigurati da ukrajinski poljoprivredni proizvodi dođu na svjetska tržišta, uključujući i zemlje u razvoju.

- Sada trebamo riješiti konkretne neželjene posljedice neočekivanog porasta uvoza u vaše zemlje, kaže se u pismu predsjednice Komisije.

Izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis, koji je zadužen za trgovinu, razgovora s nadležnim ministrima pet zemalja članica i pokušava naći rješenje koje bi riješilo probleme njihovih poljoprivrednika i istodobno osiguralo nastavak potpore Ukrajini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!