13:07 / 16.02.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Von der Leyen pozdravila odluku Suda EU

 Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Foto: Ludovic Marin / Pool via REUTERS

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je odluku Suda EU-a koji je u srijedu odbio u cijelosti tužbe koje su Mađarska i Poljska podnijele protiv mehanizma uvjetovanosti, koji povezuje poštovanje vladavine prava i isplatu sredstava iz europskih fondova.


Današnje presude potvrđuju da smo na pravom putu, rekla je von der Leyen koja se oglasila priopćenjem nakon objave presude.

Komisija je najavila da će sada pozorno proučiti presudu i njezin mogući učinak na daljnje korake koje predviđa taj mehanizam.

Sud je utvrdio da je taj mehanizam donesen na odgovarajućoj pravnoj osnovi, u skladu je s postupkom predviđenim u članku 7. Ugovora o Europskoj uniji te osobito poštuje granice ovlasti dodijeljenih Uniji i načelo pravne sigurnosti.

Uredba kojom se uspostavlja opći režim uvjetovanosti za zaštitu proračuna Unije u slučaju povreda načelâ vladavine prava u državama članicama stupila je na snagu 1. siječnja 2021.

Uredbom, koja nikad dosad nije korištena, omogućuje se Vijeću da na zahtjev Europske komisije donese, među ostalim, mjere poput suspenzije plaćanja koja se financiraju iz proračuna Unije ili suspenzije odobrenja jednog ili više programa financiranih iz tog proračuna.

Mađarska i Poljska, koje bi zbog te uredbe mogle ostati bez znatnih sredstava iz europskog proračuna, obratile su se u ožujku prošle godine Sudu EU-a i zatražile njezino poništenje.

Komisija će sada pozorno analizirati presudu i njezin mogući učinak na daljnje koje ćemo poduzeti u okviru te uredbe. Uzimaju u obzir ove presude, u sljedećih nekoliko tjedana usvojit ćemo smjernice koje će razjasniti kako ćemo primjenjivati mehanizam u praksi, rekla je von der Leyen.

Predsjednica Komisije ovih je dana oštro kritizirana jer u srijedu popodne neće sudjelovati na raspravi u Europskom parlamentu o vladavini prava i umjesto nje Komisiju će predstavljati povjerenik za proračun Johannes Hahn. Njezina odluka protumačena je kao izbjegavanje suočavanja sa zastupnicima koji su od Komisije tražili da primijeni taj mehanizam i prije odluke Suda.

Sud podsjeća da poštovanje zajedničkih vrijednosti na kojima se Unija temelji, koje su države članice utvrdile i dijele te koje definiraju sâm identitet Unije kao zajedničkog pravnog poretka tih država, poput vladavine prava i solidarnosti, opravdava uzajamno povjerenje između tih država. S obzirom na to da je to poštovanje uvjet uživanja svih prava koja proizlaze iz primjene Ugovorâ na državu članicu, Unija mora biti u mogućnosti, unutar granica svojih ovlasti, zaštititi te vrijednosti.

Mađarska i Poljska podnijele su pojedinačne tužbe Sudu Europske unije u kojima su zatražile da se Uredba poništi. Njihovo pobijanje temelji se, među ostalim razlozima, na nepostojanju ili neprikladnosti pravne osnove odabrane za Uredbu, njezinoj neusklađenosti s Ugovorom o EU-u.

Mađarskoj i Poljskoj još nije odobren nacionalni plan za oporavak i otpornost iako su još prije nekoliko mjeseci predale svoje planove Europskoj komisiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!