14:16 / 29.10.2019.

Autor: M.Š./Hina

Von der Leyen prihvatila nove kandidate za povjerenike

Foto: REUTERS/Piroschka van de Wouw

Foto: REUTERS/Piroschka van de Wouw

Foto: - / REUTERS

Andreeva je potvrdila da će Bretonu pripasti resor unutarnjeg tržišta, koji je i ranije bio namijenjen Francuskoj, ali nije željela potvrditi ostaje li Mađarskoj resor proširenja.
Novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen prihvatila je u utorak kandidate za povjerenike Francuske i Mađarske Thierryja Bretona i Olivera Varhelyija te pozvala Rumunjsku da čim prije predloži svoga kandidata.

- Ursula von der Leyen je u ponedjeljak razgovorala s Thierryjem Bretonom i Oliverom Verhelyjem i potvrdila da su prikladni i kompetetni kandidati za povjernike Europske komisije te je o tome obavjestila Vijeće EU-a, rekla je u utorak glasnogovornica Komisije Mina Andreeva.

Andreeva je potvrdila da će Bretonu pripasti resor unutarnjeg tržišta, koji je i ranije bio namijenjen Francuskoj, ali nije željela potvrditi ostaje li Mađarskoj resor proširenja. Rekla je da treba pričekati na Rumunjsku i da će onda odlučiti o resorima za kandidate iz Mađarske i Rumunjske.

Ranije kandidati iz Mađarske i Rumunjske Laszlo Trocsanyi, kojemu je bio namijenjen resor proširenja i Rovan Plumb, koja je bila kandidatkinja za promet pali su već na prvom ispitu u Europskom parlament i prije saslušanja jer im je Odbor za ustavna pitanja ustanovio sukob interesa. 

Francuska kandiatkinja Sylvie Goulard nije prošla na saslušanju.

Glasnogovornica Andreeva je potvrdila da je novi francuski kandidat Breton obećao da će učiniti sve kako bi izbjegao sumnje u sukob interesa.

Breton je do sada bio predsjednik uprave francuske digitalne tvrtke Atos, u kojoj ima dionice u vrijednosti 34 milijuna eura. Mediji pišu da je spreman prodati te dionice.

- On je dao dalekosežne ponude kako bi zbjegao mogući sukob interesa, rekla je Andreeva.

Na imenovanje kandidata iz Rumunjske morat će se još čeketi, jer trenutačno u Bukureštu nema vlade. Novoimenovani premijer, koji dolazi iz stranke desnog centra, pokušava osigurati većinu u parlamentu, koji bi o novoj vladi trebao glasovati 4. studenoga.

Zbog problema na koje su u Parlamentu naišli troje kandidata za povjerenike, nova ekipa povjerenika neće preuzeti dužnost 1. studenoga, nego najranije 1. prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!