10:07 / 25.07.2019.

Autor: A.M./Hina

Von der Leyen u utorak u Hrvatskoj, "snažnoj proeuropskoj članici"

Foto:Vincent Kessler/ REUTERS

Foto:Vincent Kessler/ REUTERS

Foto: - / REUTERS

Ursula von der Leyen posjetit će u utorak Hrvatsku, "najmlađu i snažno proeuropsku članicu", stoji u priopćenju.
Nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen posjetit će u utorak Hrvatsku, "najmlađu i snažno proeuropsku zemlju članicu", potvrdio je u četvrtak njezin glasnogovornik Jens Flosdorff.

- Izabrana predsjednica Komisije Ursula von der Leyen želi u utorak posjetiti Hrvatsku, najmlađu i snažno proeuropsku članicu", rekao je Flosdorff Hini.

Dodao je da se Ursula von der Leyen veseli suradnji s Hrvatskom koja sljedeće godine preuzima predsjedanje Unijom.

Hrvatska je među prve tri zemlje koje će posjetiti novoizabrana čelnica izvršnog tijela EU-a. U utorak je bila u Parizu, u četvrtak je u Varšavi, a idući utorak u Zagrebu.

Očekuje se da će Ursula von der Leyen, osim o prioritetima hrvatskog predsjedništva, s premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarati i o pregovorima o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) te o hrvatskim nastojanjima za ulazak u schengenski prostor i u eurozonu.

Neizostavna tema bit će i formiranje nove Komisije budući da nova predsjednica intenzivno radi na tome.
Premijer Plenković je tijekom pregovora o izboru novog čelnika EK-a bio jedan od onih koji su najviše inzistirali da to mjesto pripadne Europskoj pučkoj stranci, relativnoj pobjednici na europskim izborima.

Von der Leyen će morati voditi računa i o zemljopisnoj ravnoteži budući da su članice iz srednje i istočne Europe ostale kratkih rukava pri raspodjeli ključnih pozicija u europskim institucijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!