21:58 / 25.03.2020.

Autor: HRT

Von der Leyen upozorava na strana preuzimanja strateških sektora

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pozvala je članice da koriste alate koji su im na raspolaganju za prethodnu provjeru stranih investicija.
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je zemlje članice Europske unije da u vrijeme krize koronavirusa zaštite ključnu imovinu i stratešku infrastrukturu od stranog preuzimanja.

Predsjednica EK naglasila je da je kriza s koronavirusom teško pogodila europsko gospodarstvo.

- Mnoga poduzeća privremeno su oslabljena. Moramo  pobrinuti za njih, naglasila je.

Upozorila je pritom na posebnu važnost sektora kao što su javno zdravstvo i medicinska istraživanja.

- Neki sektori u ključni za našu sigurnost poput javnog zdravlja, medicinskog istraživanja i strateške infrastrukture. Moramo znati tko iz inozemstva investira u te tvrtke s kojom svrhom - kazala je von der Leyen.

- To je posebice važno u vrijeme krize javnog zdravlja i ekonomije - rekla je i upozorila da moramo zaštiti našu kritičnu imovinu i tehnologiju.

Pozvala je članice da koriste alate koji su im na raspolaganju za prethodnu provjeru stranih investicija.

EU ostaje otvorena za izravne strane investicije. ali, ta otvorenost mora biti u ravnoteži s potrebom zaštite naše ekonomske suverenosti - rekla je.

Europska unija ima uredbu koja će stupiti na snagu za godinu i pol dana i koja predviđa pojačanu suradnju zemalja članica da uz potporu Europske komisije provjere investitore iz trećih zemalja koji se zanimaju za osjetljive europske sektore. Međutim, Komisija ne može zaustaviti takve investicije i zadnju riječ imaju zemlje članice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!