12:04 / 07.12.2019.

Autor: D.M./Hina

Von der Leyen za jedinstvo EU-a i Afričke unije

Foto: REUTERS/Tiksa Negeri

Foto: REUTERS/Tiksa Negeri

Foto: - / REUTERS

Prvi posjet nove predsjednice Komisije posjet je Adis Abebi, prijestolnici Etiopije i sjedištu Afričke unije s kojom čelnica EU-a želi veće jedinstvo.
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je na veću sigurnost i manje nereguliranih migracija, tijekom posjete etiopskoj prijestolnici, ujedno i sjedištu Afričke unije s kojom čelnica EU-a želi veće jedinstvo.

- Samo će jedinstvo učiniti naše kontinente snažnijima u svijetu koji se mijenja. Afrička unija je partner na kojeg računam, rekla je von der Leyen tijekom svog prvog službenog posjeta izvan Europe. Istaknula je da neće predstaviti neke veličanstvene planove za Afriku nego da je u Etiopiji kako bi slušala o tome što se na tom kontinentu događa i koji su mu politički i ekonomski prioriteti.

Von der Leyen je svoj posjet započela susretom s predsjednikom komisije Afričke unije Moussom Fakijem i drugim povjerenicima. Susrest će se i s etiopskim premijerom Abijom Ahmedom, nedavnim dobitnikom Nobelove nagrade za mir, kao i predsjednicom Sahle-Work Zewde.

Afrička unija savez je koji jačanjem svoje integracije sve više sliči na Europsku uniju. Nasljednik je Organizacije za afričko jedinstvo (OAU), osnovane 1963.. Savez snažno potiče uvođenje zajedničke afričke valute, afra, a napušta i politiku neuplitanja u unutarnja pitanja svojih članica, što je bila osnova OAU-a.

AU se u Africi ipak smatra organizacijom ograničene moći, posebice jer većina sredstava u njezin proračun stiže od donatora poput EU-a i UN-a, zbog čega je percipirana ovisnom o vanjskim silama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!