18:29 / 15.09.2021.

Autor: P.F./Hina

Vrhovni sud odbio Janšin zahtjev za reviziju sudske presude u aferi "presstitutke"

10915162616.jpg    Vrhovni sud odbio Janšin zahtjev za revizij

10915162616.jpg Vrhovni sud odbio Janšin zahtjev za revizij

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Slovenski ustavni sud odbio je zahtjev sadašnjeg premijera Janeza Janš za reviziju presude u slučaju povrede časti i sramoćenja preko Twittera, kojom je taj političar uvjetno osuđen na tri mjeseca zatvora s jednogodišnjim rokom kušnje jer je novinarke optužio za "medijsko prostituiranje".

Na nekakvoj stranici na Facebooku javne televizijske kuće nude se jeftine usluge odsluženih prostitutki Evgenije C. i Mojce P. Š. Svodnik Milan, napisao je Janša na svom Twitteru, nakon što je 2016. godine u središnjem dnevniku RTV Slovenija objavljen prilog u kojemu je njegova stranke prozivana za opasne veze s ekstremnom desnicom i pripadnicima radikalnih grupa, što je ona odmah zanijekala.

Zbog uvredljivog tweeta za koji su ocijenile da je povrijedio njihovu čast i dobro ime reagirale su autorica spomenutog tv priloga, novinarka Evgenija Carl, te njena urednica Mojca Šetinc Pašek, te protiv istaknutog političara pokrenule odštetni zahtjev na sudu u kojemu im je dosuđena odšteta od po 6000 eura, ali i privatne kaznene parnice.

Na nižim je sudovima Janša zbog verbalnog napada na novinarke najprije osuđen na 3 mjeseca zatvora, uz jednogodišnji rok provjere, ali se na to žalio. Pri tome se pozivao na slobodu iznošenja mišljenja i "nekorektnost" televizijskog priloga u kojemu su iznošene "laži", a uz to kazao da je spornim tweetom aludirao na medijsko, a ne spolno prostituiranje.

U svojoj presudi o spomenutom slučaju vrhovni suci naveli su da njen cilj nije miješanje u bit slobodnog političkog izražavanja tužene stranke na društvenim mrežama, no da je iznošenje vrijednosnih prosudbi o drugim osobama na Twitteru ograničeno postojanjem uvjerljive i čvrste osnove za iznesene tvrdnje. U suprotnom slučaju, ako takva osnova ne postoji, to onda znači da je cilj takvih zapisa na Twitteru isključivo sramoćenje i ocrnjivanje drugog pojedinca, naveo je u odluci sud, dodavši kako je uz povredu časti i dobrog imena Janša korištenjem seksističkog podtona pokušao novinarku obezvrijediti i kao ženu.

Slovensko novinarsku društvo je pozdravilo odluku vrhovnog suda, navevši da je ona izuzetno važna jer predstavlja poruku da su u javnom diskursu diskreditacija na društvenim mrežama i verbalni napadi na novinarke i novinare nedopustivi.

Istodobno novinarsko društvo je izrazilo ogorčenje, što je vrhovni sud prije dvije godine u drugom sastavu, u tužbi koju je protiv Janše pokrenula urednica Mojca Šetinc Pašek, dao za pravo političaru Janši koji je uvredljivi tweet tumačio kao metaforu i kritiku novinarske neobjektivnosti, te promijenio odluku nižeg suda u Janšinu korist.

Time je prijašnji sastav vrhovnog suda navodnom pravu na iznošenje stajališta političara dao prednost pred osobnim dostojanstvom i profesionalnim integritetom novinarke i žene, navelo je u svojoj reakciji na odluke vrhovnih sudaca u spomenutim slučajevima slovensko novinarsko društvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!