14:25 / 07.09.2020.

Autor: Jasna Paro/Alenka Marina/Dnevnik/IMS/V.K./HRT/Hina

Vučić i Hoti u Bruxellesu dogovorili otvaranje arhiva

-

-

Foto: - / -

Jesu li čelnici Srbije i Kosova znali što potpisuju u Washingtonu, gdje su se obvezali da će otvoriti veleposlanstva u Jeruzalemu, treba postaviti njima, EU o tome nije bila obaviještena.
Nakon Washingtona gdje su u Bijeloj kući potpisali sporazum o normalizaciji gospodarskih odnosa Srbije i Kosova, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti stigli su u Bruxelles. Obje države svoju budućnost vide u Europskoj uniji, a jedan od bitnih uvjeta za to je normalizacija odnosa. - To znači zatvoriti sva otvorena pitanja. Radi se o procesu u formi dijaloga koji se odvija pod pokroviteljstvom EU-a još od 2011. godine, uz povremene prekide. Posljednja blokada trajala je 20 mjeseci, a ovoga ljeta pregovori su nastavljeni, kazala je HRT-ova dopisnica iz Bruxellesa Jasna Paro.

Vučić i Hoti potpisali gospodarski sporazum, evo što je dogovoreno 

U Bruxellesu je danas rečeno da samo proces koji se odvija pod pokroviteljstvom EU-a i koji je strukturiran na način da se otvorena pitanja rješavaju u skladu s europskim pravom, može približiti obje države Europskoj uniji. Iz EU-a napominju da su obveze koje su prihvatile Srbija i Kosovo potpisima u Washingtonu, samo obveze koje te države imaju prema SAD-u, ali ne i prema EU-u. Osobito je za Bruxelles neprihvatljivo otvaranje veleposlanstava u Jeruzalemu, jer se to protivi europskoj zajedničkoj politici i rezoluciji UN-a, dodaje Paro.

Vučić i Hoti dogovorili otvaranje arhiva radi ubrzavanja ispitivanja posmrtnih ostataka tisuća ljudi

Vučić i Hoti otvorili su danas dvije vrlo kompleksne i osjetljive teme za obje države - jedna je međusobno financijsko i imovinsko potraživanje, a druga je pitanje položaja manjinskih zajednica. O tome će se dijalog nastaviti na razini ekspertnih skupina, a  lideri će se na tu temu ponovno sastati tek krajem rujna.

- Ono što se danas ovdje ističe kao uspjeh je nešto što je dogovoreno i o čemu se razgovaralo posljednja tri mjeseca na razini ekspertnih skupina, a to je pitanje raseljenih i nestalih osoba. Dogovoreno je da se otvore arhivi kako bi se ubrzalo ispitivanje posmrtnih ostataka nekoliko tisuća osoba. Za Srbiju je najvažnije, kako kaže Vučić, pitanje ekonomskih odnosa, trgovine bez tarifa, slobodno kretanje roba, a za Hotija je najvažnije, kako kaže, da normalizacija odnosa dovede do uzajamnog priznanja. Ako to izostane, Kosovo će smatrati da nije obavezno prihvatiti ništa što je tijekom ovog dijaloga dogovoreno, kazala je Paro.

Vučić i Hoti su u Bruxellesu prije susreta objavili zajedničku izjavu u kojoj kažu da pridaju "najviši prioritet europskim integracijama i nastavku dijaloga pod okriljem EU-a, što je ključni element njihova puta prema EU-u".

Obećali su da će pojačati napore kako bi osigurali usklađenost s EU-om u skladu sa svojim obvezama. U njihovoj zajedničkoj izjavi, koju je objavila europska diplomatska služba, kaže se da nedavno dogovoreni dokumenti u Washingtonu, zaključeni na temelju ranije preuzetih obveza u okviru dijaloga pod okriljem EU-a, mogu predstavljati koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obvezujećeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

Josep Borrell, visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a, rekao je da ovakvi razgovori nisu uvijek lagani.

- Zato mi je drago vidjeti predanost i odgovornost obiju strana. Pozdravljam njihovu zajedničku izjavu u kojoj najviše prioritete daju europskoj integraciji i spremni su nastaviti politički dijalog uz posredovanje Europske unije. Naravno da su njihove pozicije različite, no danas su ponovno ovdje kako bi našli poveznice i nastavili rad na normalizaciji odnosa, dodao je.

Vučić je potvrdio da su dogovoreni mehanizmi oko interno raseljenih i nestalih osoba, mogućnost i obveze uvida u sve arhive koje postoje.

- Važno nam je da imamo zajedničko tržište rada, zajedničko tržište robe, da razmišljamo o budućnosti. To je nešto što će donijeti napredak cijeloj regiji, izjavio je srbijanski predsjednik.

Stano: Jesu li Vučić i Hoti znali što potpisuju u Washingtonu?

Pitanje jesu li čelnici Srbije i Kosova znali što potpisuju u Washingtonu, gdje su se obvezali da će otvoriti veleposlanstva u Jeruzalemu, treba postaviti njima, Europska unija o tome nije bila obaviještena, izjavio je glasnogovornik Komisije Peter Stano

- Pitali ste jesu li oni znali što potpisuju. Mislim da je to vrlo dobro pitanje za njih, rekao je Stano odgovarajući na pitanje novinara. 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potpisao je prošli tjedan u Washingtonu dokument kojim se obvezuje da će Srbija premjestiti svoje veleposlanstvo u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem. I kosovski premijer Avdullah Hoti potpisao je sličan dokument u kojem je preuzeo obvezu da će Kosovo svoje veleposlanstvo u Izraelu otvoriti u Jeruzalemu kada se uspostave diplomatski odnosi između Kosova i Izraela. 

Stano je dodao da je Europska unija imala informacije o ekonomskim aspektima sastanka u Washingtonu između Srbije i Kosova, ali da nije znala za ovaj dio koji se odnosi na priznanje Izraela i premještanja veleposlanstva. Podsjetio je daje EU neutralna po pitanju Jeruzalema, da se zauzima za rješenje dviju država, Izraela i Palestine, koje mogu mirno koegzistirati i za Jeruzelam kao glavni grad obiju država.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!