18:28 / 26.04.2021.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Vučić: Očekujemo ubrzanje srbijanskog puta prema EU

Vučić u Bruxellesu

Vučić u Bruxellesu

Foto: Virginia Mayo / Reuters

Srbijanski predsjednik Vučić sastao se u Bruxellesu s čelnicom Europske komisije Von der Leyen, povjerenikom za proširenje Unije Várhelyijem i šefom europske diplomacije Borrellom. 

Kao najvažnije postignuće Vučić je izdvojio obećanje Bruxellesa da će osigurati trećinu sredstava za željezničku prugu od Beograda do Sjeverne Makedonije.

Borrell je poručio kako od Srbije očekuje da sigurnosnu politiku uskladi s onom europskom, ali i posvećenost vladavini prava i slobodi medija.

- Očekujemo ubrzanje srbijanskog puta prema Europskoj uniji, kao i cjelokupnog pregovaračkog procesa. To od mene čujete prvi put u posljednjih nekoliko godina. Nisam za to vrijeme na tome inzistirao, nisam ni od koga tražio otvaranje novih poglavlja. Sad otvoreno kažem da to očekujemo i vjerujemo u to. Znamo da nas na tom putu čeka velik posao, rekao je Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik.

- Činimo sve što možemo kako bi se dijalog Beograda i Prištine nastavio. U četvrtak ćemo imati sastanak s novim kosovskim premijerom. 11. svibnja nadam se novoj etapi dijaloga, u kojemu je Albin Kurti već sudjelovao kao premijer. Nema ničeg posebnog što Unija može ponuditi. Jedino još jednom možemo pojasniti važnost nastavka dijaloga. To je jedini način da dođemo do pravno obvezujućeg rješenja, prihvatljivog za obje strane, poručio je Borrell, visoki povjerenik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.
video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!