00:28 / 09.04.2018.

Autor: S.M./HRT

Vukadinović: Orbanu bi velika pobjeda omogućila da bude vladar poput Erdogana

Radovan Vukadinović

Radovan Vukadinović

Foto: - / -

Jedino otvoreno pitanje u okviru parlamentarnih izbora u Mađarskoj je s kojom će prednošću Viktor Orban osvojiti svoj treći mandat zaredom na čelu vlade.
Jedino otvoreno pitanje u okviru parlamentarnih izbora u Mađarskoj je s kojom će prednošću Viktor Orban osvojiti svoj treći mandat zaredom na čelu vlade. Jaka protumigracijska politika, naglasak na suverenitetu, ključne su točke njegove kampanje i ovoga puta, a o tome je bilo riječi u večerašnjoj HRT-ovoj "Temi dana".  

Politolog Radovan Vukadinović kazao je da Viktor Orban očekuje pobjedu. Za njega bi velika pobjeda bila ako bi uspio dobiti dvotrećinski mandat. Međutim, pitanje je u kojoj mjeri će se to realizirati. Ako dobije 2/3 većinu onda postoji mogućnost da će ići u stvaranje jedne Mađarske koja će biti apsolutno po njegovoj mjeri. To bi mu omogućilo da bude suvereni vladar i to nešto poput turskog Erdogana, kazao je Vukadinović.

S druge strane, oporba očekuje da bi Orbana mogla u tome zaustaviti. No prema svim analizama koje postoje ne vjeruje se da bi oporba mogla postići neki takav rezultat koji bi spriječio Orbana da ide dalje, izjavio je profesor Vukadinović. 

Politolog Goran Bandov s Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld istaknuo je da je Mađarska 2008. godine bila prva država EU-a koja je zatražila pomoć međunarodne zajednice, financijsku injekcijuU to je vrijeme bila ekonomski krizna situacija. Socijaldemokrati u Mađarskoj bili su vrlo slaba pozicija i tako se bez većih problema Orban uspio nametnuti kao ono pravo rješenje za Mađarsku, kazao je Bandov.

Nakon toga je Fidesz uspio napraviti novi izborni zakon, izjavio je i iznio nekoliko detalja u vezi s tim zakonom. Naglasio je da je Fidesz vrlo vjerojatno pobjednik izbora, ali da to ne znači u konačnici potporu Viktoru OrbanuZaslužan za to je izborni sustav koji u konačnici privilegira onu stranku koja ima najveću potporu, dodaje.

Protumigracijsku politiku za vrijeme izbornih kampanja nije isticala samo Mađarska, već je to bio slučaj lani i u Nizozemskoj, Francuskoj i Njemačkoj. Vukadinović je kazao da je to jedan dio velike matrice koja je danas postala europska. Imaju je gotovo sve države, negdje manje, negdje više. Mađarska je tu prednjačila. Orban je dobio suglasnost dijela stanovništva koje se boji kontakta sa strancima, za svoja radna mjesta i za svoja socijalna prava, rekao je Vukadinović i naglasio da se današnji izbori u Mađarskoj događaju kada ta država ima dobru ekonomsku situaciju.

Osvrćući se na Orbanove izjave da EU nije u Bruxelles, već u Berlinu, Budimpeštu, Varšavi, Pragu i Bukureštu te da EU ne znači Bruxelles, nego su to svi nacionalni glavni gradovi zajedno - Bandov je kazao da je stajalište Orbana već nekoliko godina kontra onih glavnih struja unutar Bruxellesa. No Orban ima snažnu potporu nekih drugih država, npr. članica Višegradske skupine. Ima potporu i Europske pučke stranke. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati. Ali ako dobije značajnu potporu mađarskih građana, siguran sam da će uživati  i određenu potporu unutar Bruxellesa, izjavio je Bandov.

Smatra također da države koje su članice EU-a nisu manje suverene od onih koje nisu članice EU-a. Svaka država je suverena onoliko koliko zapravo želi biti suverena, naglasio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!