14:17 / 13.10.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Weber ponovno čelnik kluba EPP-a, Zovko potpredsjednica

Njemački demokršćanin Manfred Weber

Njemački demokršćanin Manfred Weber

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Njemački demokršćanin Manfred Weber po treći je put izabran za šefa zastupničkog kluba Europske pučke stranke, najveće skupine u Europskom parlamentu, a jedna od deset novoizabranih potpredsjednika kluba je hrvatska zastupnica Željana Zovko.

- Ponosan sam i zahvalan svojim kolegama što su me ponovno izabrali za predsjedatelja skupine EPP-a. Veselim se nastavku našeg rada na jačanju kršćanske demokracije i desnog centra diljem Europe, izjavio je Weber nakon izbora na kojima je dobio golemu većinu glasova.

Najavio je da će se boriti protiv onih koji žele ugroziti i uništiti EU.

- Kršćanska demokracija bila je načelo stvaranja EU-a i EPP je vodeća snaga za snažnu i stabilnu Europu koja je bliska ljudima, rekao je Weber.

Weber (49), predsjednik je Kršćansko socijalne unije (CSU), najjače stranke u Bavarskoj, a na čelu zastupničkog kluba EPP-a je od 2014. godine.

Zastupnici EPP-a birali su osim čelnika i kompletno vodstvo zastupničkog kluba, koje uključuje 10 potpredsjednika. Među njima je i Željana Zovko (HDZ).

- Velika mi je čast što sam izabrana za potpredsjednicu Kluba Europske pučke stranke u Europskom parlamentu. Ovo smatram velikim priznanjem rada naše hrvatske HDZ/EPP delegacije, kojoj se ovim putem zahvaljujem na predlaganju moje kandidature, rekla je tim povodom je Zovko.

- Na polovici smo mandata i pred nama je mnogo posla. Radujem se suradnji s kolegama zastupnicima u Predsjedništvu Kluba zastupnika EPP-a, poručila je hrvatska zastupnica, a u svom je govoru zahvalila kolegama pučanima što su prepoznali njezino dugogodišnje zalaganje u Europskom parlamentu. 

Očekivalo se da će se Weber kandidirati za predsjednika Europskog parlamenta, jer sadašnjem predsjedniku Davidu Sassoliju uskoro istječe 2,5 godišnji mandat, ali je on prošli mjesec objavio da želi ostati na čelu zastupničkog kluba i natjecati se za predsjednika EPP-a.

Weber je u rujnu najavio da će se kandidirati za predsjednika EPP-a, stranke koja okuplja europske demokršćanske i pučke stranke i koju trenutačno vodi Donald Tusk. Tusk se odlučio vratiti u Poljsku kako bi pomogao svojoj stranci Građanskoj platformi u povratku na vlast. Tuskov bi nasljednik trebao biti izabran na izbornom kongresu EPP-a u travnju sljedeće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!