16:30 / 14.09.2020.

Autor: T.V.&Hina

WHO: Europu očekuje "teška" jesen s covidom-19

Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Foto: - / REUTERS

Svjetska zdravstvena organizacija je priopćila da očekuje rast broja umrlih od covida-19 u Europi tijekom listopada i studenoga te da će ti mjeseci, što se tiče epidemije, biti "vrlo teški".
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je priopćila da očekuje rast broja umrlih od covida-19 u Europi tijekom listopada i studenoga te da će ti mjeseci, što se tiče epidemije, biti "vrlo teški".

- Postat će puno teže. U listopadu i studenome svjedočit ćemo porastu stope smrtnosti, izjavio je Hans Kluge, direktor europske podružnice WHO-a.

Broj zaraženih u Europi trenutno je u velikom porastu, no dnevni broj umrlih je relativno stabilan. Visoki dužnosnik WHO-a za Europu, sa sjedištem u Kopenhagenu, također upozorava one koji misle da će pronalaskom cjepiva doći kraj epidemiji.

- Cijelo vrijeme slušam ljude kako govore da će cjepivo označiti kraj epidemije. Naravno da ne, kazao je Kluge. Objasnio je da još nitko ne zna hoće li će cjepivo biti učinkovito za cijelo svjetsko stanovništvo.

- Neki znakovi pokazuju da će biti učinkovito za neke, ali ne za sve, istaknuo je taj belgijski liječnik. Također je poručio da će pandemiji doći kraj u trenutku kada, kao zajednica, naučimo s njom živjeti.

U 55 europskih zemalja prošli petak je, u jednome danu, bilo zabilježeno preko 50.000 novozaraženih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!