11:55 / 04.02.2021.

Autor: Hina

WHO za Europu žali zbog katastrofalnog utjecaja pandemije na liječenje raka

COVID-19

COVID-19

Foto: Boris Scitar / Vecernji list/PIXSELL

Pandemija covida-19 "katastrofalno" utječe na liječenje raka, objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za Europu. Usluge za onkološke pacijente, ističu,  prekinute su u trećini zemalja europske zone.


- Utjecaj pandemije na liječenje karcinoma u regiji ne može se nazvati blažim imenom od katastrofe, rekao je direktor WHO-a za Europu Hans Kluge, u povodu Svjetskog dana borbe protiv raka.

Među 53 zemlje koje obuhvaća WHO za Europu, u koje se ubraja i nekoliko zemalja središnje Azije, jedna od triju zemalja djelomično je ili u potpunosti prekinula usluge za onkološke pacijente zbog mobilizacije protiv pandemije koronavirusa ili restrikcija putovanja.

- U nekim zemljama nedostaje lijekova za liječenje raka, a u mnogima je znatno smanjen broj novodijagnosticiranih slučajeva karcinoma, čak i u najbogatijim zemljama, rekao je Kluge u priopćenju. Istaknuo je da je dodatno povećana nejednakost zbog ekonomske krize.

U Nizozemskoj i Belgiji tijekom prvog zatvaranja u proljeće 2020. broj novih slučajeva karcinoma pao je za 30 do 40 posto, u Kirgistanu za 90 posto u travnju prošle godine, rekao je taj dužnosnik UN-a.

Prema predviđanjima WHO-a, u Velikoj Britaniji zbog kašnjenja u dijagnostici i liječenju mogla bi se povećati smrtnost od raka debelog crijeva za 15 posto, a dojki za 9 posto u sljedećih pet godina.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!