12:25 / 12.09.2019.

Autor: Elizabeta Gojan/HRT

"Yellowhammer" - dokument o rizicima izlaska Britanije iz EU-a

Foto: Phil Noble/REUTERS

Foto: Phil Noble/REUTERS

Foto: - / REUTERS

U dokumentu naziva "Yellowhammer" pobrojeni su svi rizici napuštanja Europske unije bez sporazuma.
Britanski parlament prije jučerašnjeg početka vlastite suspenzije "prisilio" je vladu premijera Borisa Johnsona da objavi dokument koji je dosad tretiran kao služben i osjetljiv, ali ne i tajni. U dokumentu naziva "Yellowhammer" pobrojeni su svi rizici napuštanja Europske unije bez sporazuma.

Britanci bi se suočili s manjkom određene svježe hrane, koja bi k tome i poskupjela, uostalom, kao i gorivo, što bi, stoji u dokumentu, "nerazmjerno" utjecalo na one s niskim primanjima. Sve bi, barem u prvih šest mjeseci, jako  poremetilo opskrbu lijekovima i medicinskim potrepštinama, što bi dovelo do prosvjeda i protuprosvjeda diljem Kraljevine. Britanski bi prijevoznici u kamionima čekali više od dva i pol dana na prelazak preko Engleskog kanala s kontinenta na Otok.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
U radijskom intervjuu britanski ministar obrane Ben Wallace ustvrdio je kako vlada čini sve da te rizike ublaži. "Yellowhammer", kaže, pokazuje samo ono što bi se moglo dogoditi ako vlada s tim u vezi ne učini ništa.

Britanski bi se zastupnici trebali vratiti u parlament 14. listopada kada će novu sjednicu otvoriti kraljica i predstaviti vladin plan zakonodavnih aktivnosti. Ujedinjeno Kraljevstvo iz EU-a bi trebalo izaći 31. listopada.
-

-

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!