Za zaposlene u Italiji od danas obvezna COVID potvrda, organizirani prosvjedi

15.10.2021.

08:40

Autor: B.A./Hina/HRT

U Italiji od danas covid potvrde, uslijedili prosvjedi

U Italiji od danas covid potvrde, uslijedili prosvjedi

Foto: Borut Zivulovic / REUTERS

Mjera prema kojoj svi zaposleni u Italiji moraju predočiti tzv. zelenu propusnicu kojom dokazuju da su cijepljeni, da su preboljeli COVID-19 ili da su nedavno bili negativni na koronavirus, stupila je danas na snagu. Protiv te mjere organizirano je više prosvjeda u Italiji. 

Mjera se odnosi na oko 23 milijuna radnika u privatnom i javnom sektoru Italije.

Kritičari te mjere tvrde da je to udar na osobne slobode, a zagovornici da ona omogućuje daljnje ublažavanje ostalih mjera protiv COVID-a. Policija je prije tjedan dana uhitila 12 ljudi, među njima i dva lidera krajnje desne stranke, nakon što su se prosvjedi protiv spomenute mjere pretvorili u sukobe s policijom.

Vlasti kažu da će kina, kazališta i koncertne dvorane moći raditi u punom kapacitetu ako svi posjetitelji imaju tzv. zelenu propusnicu.

- Za tvrtke i zaposlenike "zelena propusnica" povećava sigurnost na radnom mjestu i jamči proizvodnju, rekao je za dpa Maurizio Stirpe, potpredsjednik udruge poslodavaca Confindustria.

Kompanije, ako ne budu svi radnici imali tzv. zelenu propusnicu, mogu biti kažnjene s do tisuću eura.

Tzv. zelena propusnica već je uvedena u nekoliko drugih sektora u Italiji, poput obrazovnog i zdravstvenog. Ukupno je 85 posto Talijana starijih od 12 godina primilo barem jednu dozu cjepiva protiv COVID-a. 

U Rimu je policija zaustavila prosvjednike, no mediji prenose da se ondje očekuju poslijepodne. Blokirani su i ulazi u Vatikan kako se prosvjednici ne bi približili području oko bazilike. U Bologni se okupilo nekoliko tisuća ljudi.   

U Trstu se u luci okupilo oko 2000 ljudi. RAI NEWS kaže da se ne radi samo o lučkim radnicima nego i drugima koji se ne slažu s odlukom koja je od danas na snazi.

Prosvjed u tršćanskoj luci

Prosvjed u tršćanskoj luci

Foto: Borut Zivulovic / REUTERS

Prosvjednici u Genovi blokiraju luku, a lučki radnici dijelili su letke u kojima stoji da se protive COVID potvrdama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!