15:22 / 19.06.2018.

Autor: I.B./Hina

Za poboljšanje javne rasvjete 152 milijuna kuna kredita

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Cilj projekta je poduprijeti postizanje energetskih ušteda sustava javne rasvjete provedbom mjera energetske obnove.
Sporazum o financiranju provedbe financijskih instrumenata "ESIF Krediti za javnu rasvjetu" u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020" ukupne vrijednosti 20 milijuna eura tj. 152 milijuna kuna, potpisan je između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i HBOR-a.

Cilj projekta je poduprijeti postizanje energetskih ušteda sustava javne rasvjete provedbom mjera energetske obnove koja će rezultirati smanjenjem potrošnje električne energije od minimalno 50 posto.

Krediti jedinicama lokalne samouprave dodjeljivat će se u rasponu od 500 tisuća do 15 milijuna kuna uz nisku kamatnu stopu  (0,1 posto, 0,25 posto i 0,5 posto) koja se određuje prema indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave na čijem području se projekt provodi, a rok otplate je do 10 godina, uključujući do šest mjeseci počeka, izvijestila je na potpisivanju ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

"Radi se o doista dostupnom financiranju jedinica lokalne samouprave budući da će naše općine i gradovi moći vraćati ove izrazito povoljne kredite prvenstveno iz ušteda na računima za električnu energiju, dakle bez novog opterećenja za porezne obveznike", naglasila je Žalac. Dodala je i da, pored povoljne cijene financiranja, dodatnu vrijednost ESIF kredita za javnu rasvjetu čini i oslobađanje od plaćanja svih naknada čime ti krediti predstavljaju dostupni izvor financiranja za postizanje energetskih ušteda u sustavu javne rasvjete jedinica lokalne samouprave.

Predsjednica uprave HBOR-a Tamara Perko je rekla kako se provedbom ovog financijskog instrumenta, osim dobrobiti za javni sektor i postizanje energetskih ušteda, očekuju i povećanje gospodarske aktivnosti u kontekstu ugovaranja izvođenja radova i nabave. Najavila je i da od početka srpnja HBOR počinje zaprimati zahtjeve za odobrenje kredita, pozvavši zainteresirane da mu se obrate.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić istaknuo je kako od projekta očekuje uštedu potrošnje elektične energije za oko 15 gigavatsati, što je 2,7 posto ukupne potrošnje u Hrvatskoj. Očekuje i pozitivne rezultate u smanjenju svjetlosnog onečišćenja.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je i da je u jednom od zakona u okviru prvog kruga porezne reforme načinjena ključna izmjena tj. država se u potpunosti odrekla prihoda od poreza na dohodak u korist jedinica lokalne samouprave. Istaknuo je da je jedan od glavnih motiva za to bilo jačanje fiskalnih kapaciteta lokalne samouprave kako bi joj se omogućila bolja iskoristivost europskih sredstava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!