14:17 / 08.07.2021.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Za rezoluciju EP-a o Hrvatskoj u Schengenu presudili i glasovi socijaldemokrata

Tonino Picula, zastupnik u EP-u

Tonino Picula, zastupnik u EP-u

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Amandman kojim Europski parlament poručuje da je Hrvatska ispunila sve uvjete za pristup Schengenu usvojen je tijesnom većinom zahvaljujući prvenstveno glasovima pučana, ali, kako je istaknuo SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula, i dijela socijaldemokrata.


Hrvatska je ispunila sve uvjete za pristupanje Schengenu, navodi se u rezoluciji Europskog parlamenta usvojenoj u četvrtak, ali se poziva Hrvatsku da adresira nedostatke u pogledu osposobljavanja osoblja na granici i ustraje u temeljitoj procjeni poštovanja temeljnih prava.

- Želim zahvaliti kolegama iz S&D-a koji su uvažili naše argumente zbog kojih su amandman o Hrvatskoj i izvješće i dobili zeleno svjetlo, kazao je Tonino Picula.

Amandman je podržalo 38 zastupnika iz kluba socijaldemokrata dok je veći dio bio suzdržan.

Za amandman su glasali gotovo svi pučani uz sedmero suzdržanih zastupnika, no protiv su bili zastupnici Zelenih, gotovo svi zastupnici Ljevice i desnog kluba Identitet i demokracija, te veliki dio zastupnika kluba liberala Renew i Europskih konzervativaca i reformista.

Picula smatra kako izvješće pruža sažet prikaz implementacije slobodnog kretanja u schengenskom prostoru, ali i daje set preporuka što bi trebalo poboljšati.

Komisija je prilikom posjeta Hrvatskoj u studenom 2020. ponovno potvrdila da su ispunjeni potrebni uvjeti za primjenu schengenske pravne stečevine, stoji u rezoluciji Europskog parlamenta, za koju je glasalo 505 zastupnika, dok ih je protiv bilo 134, a 54 suzdržano.

Taj dio rezolucije u kojem je naglašena spremnost Hrvatske za ulazak u Schengen uvršten je nakon amandmana koji je inicirao HDZ-ov eurozastupnik Karlo Ressler a podržali svi hrvatski zastupnici, osim Mislava Kolakušića.

Za usvajanje amandmana glasalo je 279 zastupnika, protiv ih je bilo 252, dok je bilo čak 164 suzdržanih.

Svi su pučani podržali taj amandman, dok je većina drugih skupina bila protiv ili suzdržana, iako je znatan dio socijaldemokrata i zastupnika iz desnog kluba Identitet i demokracija glasao za amandman.

- Komisija je još jednom potvrdila da je Hrvatska ispunila uvjete za primjenu schengenske pravne stečevine, te je pozdravila uspostavu neovisnog mehanizma za nadzor granice. Nadam se da će Vijeće što prije uvažiti te činjenice i odobriti naše pristupanje čime će konačno Hrvatska prije ulaska u eurozonu učiniti pretposljednji korak u svojoj punoj integraciji u EU, rekao je Picula.

Podsjeća i da posljednjih godina zbog migrantske krize i u zadnje vrijeme pandemije COVID-19 države unutar Schengena uvode granične kontrole, ali i "bodljikave žice".

- Smatram kako Komisija treba dosljedno pokretati postupke za povredu prava u ovakvim situacijama, a u slučaju nedoumica oko kontrole granica, političke kampanje trebamo zamijeniti neovisnim mehanizmima nadzora, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!