21:06 / 15.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Za ulazak u Austriju obvezan test, zastoji i bijes u Italiji

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Ograničenja koja je Njemačka uvela u prometu s austrijskom saveznom zemljom Tirolom, gdje se širi južnoafrički soj koronavirusa, navela su Beč da pooštri kontrolu na granici s Italijom, što je u ponedjeljak uzrokovalo velike zastoje i razljutilo vozače na talijanskoj strani.


Od nedjelje vozači kamiona moraju imati negativan test na COVID-19 da bi iz Tirola mogli ući u Njemačku zbog velikog broja zaraženih južnoafričkim sojem u toj austrijskoj saveznoj zemlji koja na jugu graniči s Italijom.

Strahujući da svi vozači iz Italije koji su prolaze njezinim teritorijem nemaju dokumente koje traži Berlin i da će zapeti na njezinu teritoriju, i Austrija je u nedjelju uvela kontrole na južnom dijelu svoje granice.

- Nećemo dopustiti da Tirol postane europsko parkiralište, rekao je u priopćenju guverner Tirola Guenther Platter. - Vozačima čiji se prolazak ne može zajamčiti bit će zabranjen nastavak putovanja.

Predsjednik talijanske udruge cestovnih prijevoznika Conftrasporto-Confcommercio Paolo Ugge zatražio je da se primjenjuje načelo reciprociteta te da i Italija testira vozače koji dolaze iz Njemačke i iz Austrije.

- Ako se talijanske vozače smatra širiteljima virusa, zašto se to ne bi primijenilo na sve, upitao se u pismu koje je poslao talijanskom ministru prometa i premijeru Mariju Draghiju.

Predsjednik regije Trentina, na sjeveru Italije, Maurizio Fugatti osudio je pak "jednostranu blokadu koja može imati teške posljedice na gospodarskom i na ekološkom planu".

Da bi se spriječili zastoji na granici, talijanska tvrtka Autocesta Brenner priopćila je da će izdvajati korisnike autoceste na izlazu Verona - sjever kako bi provjerili posjeduju li potrebne dokumente za ulazak u Austriju.

Uz to, na dionici autoceste od Sadobrea do Vipitena (grad blizu tunela Brennera) otvorit će se punkt za brzo testiranje kako bi se riješio zastoj u smjeru Austrije.

Tirolske vlasti navode da autocestom A12 svakodnevno prolazi od 4000 do 5000 kamiona, što je jedan od najprometnijih prometnih pravaca između juga i sjevera Europe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!