20:30 / 07.05.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Zabrana rada nedjeljom nije u suprotnosti sa slovenskim Ustavom

Ljubljana

Ljubljana

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Slovenski ustavni sud u petak je objavio pravorijek prema kojemu zakonska zabrana rada trgovina nedjeljom i blagdanima nije u suprotnosti s ustavom i ne krši ustavno jamstvo na slobodnu gospodarsku inicijativu.

Ustav jamči gospodarsku inicijativu, no to ne znači da je izvođenje gospodarske aktivnosti posve slobodno - ono se može ograničiti ako se time osigurava javna korist ili zaštita zdravlja, presudili su ustavni suci.

Inicijativu da se ispita sukladnost izmjena zakona o trgovini koji je parlament velikom većinom prihvatio u rujnu prošle godine, a predviđa zabranu rada trgovina nedjeljom i blagdanima, uz nekoliko iznimaka za manje trgovine i one na posebnim prometnim punktovima, dalo je više trgovačkih tvrtki.

Ovom sudskom odlukom inicijativa je odbačena, a trgovački odjel gospodarske komore objavio je da će pravorijek dobro proučiti.

Slovenski parlament u rujnu prošle godine je velikom većinom podržao zabranu rada trgovina nedjeljom i blagdanima, pri čemu u te dane mogu raditi one koje su manje od 200 četvornih metara, trgovine koje djeluju u okviru benzinskih crpki, one na graničnim prijelazima, u lukama, na aerodromima, željezničkim i autobusnim kolodvorima te u bolnicama.

Iznimkom od zabrane zakonom se smatraju i druge privatne prodavaonice manje od 200 metara četvornih metara, pod uvjetom da vlasnici sami poslužuju kupce, uz eventualnu pomoć studenata i umirovljenika.

Takvo je rješenje bilo prihvaćeno na prijedlog stranke Ljevice (L), ali i uz slaganje vlade i konzervativnih stranaka, pa je protiv njega u rujnu 2020. glasovalo samo 16 od 90 zastupnika, koliko ih je u slovenskom Državnom zboru.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!