14:29 / 14.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Zabranjeni prosvjedi protiv COVID potvrda kod Europskog parlamenta

Europski parlament, arhiva

Europski parlament, arhiva

Foto: HTV / HRT

Svi neprijavljeni prosvjedi protiv potvrda o cijepljenju protiv koronavirusa zabranjeni su u blizini Europskog parlamenta u Strasbourgu, koji zasjeda na plenarnoj sjednici do četvrtka, objavila je u ponedjeljak prefektura regije Donja Rajna.

"- zgleda da se formiralo nekoliko cestovnih konvoja za odlazak u Strasbourg ovaj ponedjeljak s deklariranim ciljem da stignu do europskih institucija i ometaju cestovni promet, navodi prefektura.

Pošto su u subotu krenuli prema Parizu, dio konvoja s protivnicima zdravstvenih restrikcija krenuo je u nedjelju prema Bruxellesu, a neki su spominjali i ideju da se upute prema Strasbourgu.

- Moja prva briga je da zaštitim zasjedanje Parlamenta koje se mora odvijati u dobrim uvjetima do četvrtka navečer, rekla je čelnica prefekture Donje Rajne Josiane Chevalier koja je donijela odluku o zabrani. Dodala je da su zato raspoređene snage reda oko europskih institucija koje su već pod nadzorom, kao i svi cestovni putovi prema Strasbourgu.

Prefektura je objasnila da je prosvjedovanje zabranjeno zbog "rizika od narušavanja javnog reda i mira" za vrijeme zasjedanja Europskog parlamenta do četvrtka navečer.

Upozorila je da je blokiranje ili ometanje prometa kažnjivo s dvije godine zatvora, 4500 eura novčane kazne, oduzimanjem vozačke dozvole i zapljenom vozila. Prekršiteljima vozačka dozvola može biti suspendirana na tri godine i može im se prepoloviti broj dopuštenih negativnih prekršajnih bodova.

Organizatorima prijeti šest mjeseci zatvora i 7500 eura kazne, navodi prefektura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!