21:30 / 31.01.2021.

Autor: P.F./Dnevnik/IMS/HRT

Zabrinutost u Europi i nova ograničenja

Prosvjedi u Europi zbog mjera ograničenja

Prosvjedi u Europi zbog mjera ograničenja

Foto: Dnevnik / HRT

Zbog širenja novih, zaraznijih sojeva koronavirusa, mnoge zemlje zatvaraju granice. Francuska, primjerice, zatvara granicu za putnike iz zemalja koje nisu članice Europske unije, dok je Njemačka zabranila ulazak državljanima pet zemalja snažno pogođenih virusom. Istodobno, u nekoliko zemalja prosvjedi protiv novih mjera.  

Nova ograničenja radi zauzdavanja pandemije. Francuska zatvara granicu za zemlje izvan Europske unije, ali i trgovačke centre. Parižani su stoga prije policijskog sata pohrlili u trgovine.

- Svi očekujemo strože zaključavanje zemlje jer se zaraza ne uspijeva obuzdati. Nećemo se riješiti COVID-a zaključavanjem na ovaj način. Pogledajte, nema policijske provjere. Policija ne nadzire nose li se maske niti održava li se fizička udaljenost, neka su od mišljenja Parižana.

Uz Francusku, i Belgija, Njemačka, Češka i Portugal također su najavili pooštravanje mjera na svojim granicama. Zabranjen je ulazak državljanima pet zemalja snažno pogođenih novim sojevima virusa.

- Dosta je zaključavanja, izvikivali su mađarski ugostitelji na prosvjedu u Budimpešti protiv produljenja lockdowna.

- Budućnost vlasnika restorana i njihovih radnika beznadna je. Radimo uz smanjene kapacitete, a vlada ništa nije poduzela da nam bude bolje, smatraju prosvjednici.

Svoj glas protiv novih restrikcija dižu i Belgijci. No policija ih je spriječila da održe prosvjed u Bruxellesu. Okupljene je rastjerala, mnoge i uhitila.

- Oduzimaju nam slobodu već gotovo godinu dana. Imam dvoje djece, dan i noć su kod kuće, otuđeni. U ovoj situaciji zaista svi gube, mišljenja su građani.

I dok traje utrka bogatih zemalja u nabavi cjepiva protiv COVID-a, stišavaju se napetosti na relaciji London - Bruxelles. Velika Britanija objavila je da je od dužnosnika Europske komisije dobila jamstva da Unija ipak ne namjerava blokirati isporuku cjepiva na Otok.

- Mislim da je Europska unija sada shvatila da je jučer napravila pogrešku. Nije se konzultirala ni s nama ni s našim prijateljima u Dublinu. Mi imamo ugovore s AstraZenecom i Pfizerom, očekujemo da će se poštovati te da će cjepivo biti isporučeno, rekao je ministar u britanskoj vladi Michael Gove.

Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen održala je videokonferenciju s čelnicima nekoliko farmaceutskih kompanija kako ne bi bilo kašnjenja u isporuci cjepiva. Jer taj zastoj opasno ugrožava plan cijepljenja u Europskoj uniji.

- Što se tiče programa cijepljenja, ovo je globalni problem i trebamo globalno rješenje. Moći ćemo se nositi s ovom bolešću samo ako se budemo cijepili svi diljem svijeta, rekla je britanska ministrica za međunarodnu trgovinu Liz Truss.

Otkriti prodrijetlo koronavirusa - s tim su ciljem u Wuhan doputovali predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije. Kinu se optužuje da je kasno reagirala na prve slučajeve infekcije te pokušala zataškati razmjere epidemije, koja je dosad u svijetu pokosila više od dva milijuna ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!