17:48 / 17.06.2020.

Autor: Dragan Nikolić/Jasna Paro/Dnevnik/IMS/M.Š./S.M./HRT

Zadnja sjednica EP-a tijekom hrvatskog predsjedanja, rasprava o proračunu

Foto: REUTERS/Vincent Kessler/File Photo

Foto: REUTERS/Vincent Kessler/File Photo

Foto: - / REUTERS

U Bruxellesu se održava zadnja plenarna sjednica Europskog parlamenta tijekom hrvatskog predsjedanja.
U Bruxellesu se održava zadnja plenarna sjednica Europskog parlamenta tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. Na dnevnom redu je niz bitnih tema.

Među njima i rasprava o novom proračunu Europske unije, fondu za oporavak europskog gospodarstva, stanju trgovinskih pregovora s Velikom Britanijom nakon brexita te Konferenciji o budućnosti Europe. Zbog pandemije koronavirusa više od polovine hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a bilo je virtualno.

U raspravi uoči sastanka na vrhu o budućim odnosima EU i Ujedinjene Kraljevine te o financiranju EU-a, zastupnici su pozvali Vijeće da prihvati plan oporavka. Parlament neće pod svaku cijenu podržati dogovor, upozorilo je više zastupnika u EP-u komentirajući aktualne pregovore o budućim odnosima između EU-a i Ujedinjene Kraljevine. Odbacili su namjeru Ujedinjene Kraljevine da odabere određena politička područja o kojima će pregovarati, dok je ostala ne zanimaju.

Više je govornika naglasilo da se obje strane moraju pridržavati Političke izjave, potpisane prošle godine,  kojom se ustanovljuje jasan okvir budućih odnosa. Parlament se nada novoj dinamici u pregovorima. U četvrtak će donijeti rezoluciju, a nakon toga će biti održana konferencija za novinare.

Dugoročni proračun EU-a i potpora za oporavak od krize COVID-19

U vezi sa sljedećim dugoročnim proračunom EU-a i paketom mjera za oporavak od krize izazvane pandemijom zastupnici su izjavili da nema puno vremena i da je sada na Europskom vijeću da brzo poduzme sljedeći korak, a to je postizanje zajedničkog stajališta među državama članicama. Gospodarstvo se mora hitno vratiti na pravi put, a plan oporavka "može pokrenuti stvari, ali utrku možemo završiti samo uz ambiciozan dugoročni proračun".

Mnogi su zastupnici naglasili da se prijedlogom Komisije traži tek minimum. Osim toga, potrebno je ojačati ulogu Parlamenta u osmišljavanju i provedbi paketa jer "kriza ne može biti izgovor za ugrožavanje demokracije".

O planu oporavka šefovi država i vlada 19. lipnja 

EU šefovi država i vlada sastat će se 19. lipnja na videokonferenciji te raspravljati o planu oporavka kao odgovoru na koronakrizu kao i o novom dugoročnom proračunu EU-a koji je Europska komisija predstavila 27. svibnja u Europskom parlamentu. Prema informacijama iz Vijeća, ta će rasprava EU čelnika služiti kao "temeljita priprema" za budući sastanak  na vrhu.

EP traži da se Konferencija o budućnosti Europe ne odgađa

Konferencija o tome kako bi trebala izgledati Europska unija u budućnosti trebala je početi početkom svibnja za Dan Europe u Dubrovniku, ali je zbog epidemije koronavirusa odgođena na neodređeno vrijeme.

- Europski parlament traži da se ta konferencija više ne odgađa i da se taj dijalog pokrene što prije, a najkasnije u rujnu. EP želi da se stvori jedan vrlo detaljan plan te konferencije koji će uključivati sve dionike u društvu na svim razinama, kazala je među ostalim HRT-ova dopisnica Jasna  Paro.  

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica izjavila  je da "nije problem ni u Europskom parlamentu niti u Europskoj komisiji, već u nemogućnosti postizanja dogovora unutar Vijeća jer bi tri institucije trebale potpisati zajedničku deklaraciju koja bi bila osnovni dokument kojim bismo pokrenuli konferenciju o budućnosti Europe".

- To je, osim Covida-19, jedan od osnovnih razloga zašto je i nismo pokrenuli, dodala je Šuica. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!