Zagreb u misiji europskih gradova za klimatsku neutralnost

29.04.2022.

11:48

Autor: I.B./Hina

Zagreb

Zagreb

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Grad Zagreb jedini je hrvatski grad koji je izabran za sudjelovanje u misiji Europske unije za 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030., odluka je Europske komisije koju je objavio Grad Zagreb.

Za sudjelovanje se prijavilo 377 europskih gradova, a u odabranih sto gradova živi 12 posto stanovništva EU-a. Misija za gradove jedna je od pet EU misija koje se bave globalnim izazovima u područjima prilagodbe klimatskim promjenama, obnove oceana i voda, zdravog tla i borbe protiv raka.

Za projekt će biti izdvojeno 360 milijuna eura iz programa Obzor Europa za razdoblje 2022. 2023. kako bi se zacrtale potrebne inovacije za postizanje klimatske neutralnosti do 2030.

Fokus će biti na čistoj mobilnosti, energetskoj učinkovitosti i zelenom urbanističkom planiranju.

Izabrani gradovi moći će koristiti savjete i pomoć dostupnu na posebnoj platformi NetZeroCities, dodatna financijska sredstva i mogućnosti financiranja te mogućnost pridruživanja velikim inovacijskim aktivnostima i pilot-projektima. Misija usto otvara prilike za umrežavanje i razmjenu primjera dobre prakse među gradovima, a potiče se i uključivanje građana.

Odabrani gradovi izradit će klimatske ugovore za gradove, koji će uključivati opći plan za postizanje klimatske neutralnosti u svim sektorima, primjerice energetici, zgradama, gospodarenju otpadom i prometom, te povezane planove ulaganja.

U tom će procesu sudjelovati građani, istraživačke organizacije i privatni sektor. Jasne i vidljive obveze koje su gradovi preuzeli u ugovorima omogućit će im da surađuju s EU-om, nacionalnim i regionalnim tijelima te, najvažnije, s vlastitim građanima kako bi ostvarili taj ambiciozan cilj.

U gradovima živi 75 posto građana EU-a. Na ta područja otpada više od 65 posto potrošnje energije u svijetu, a time i više od 70 posto emisija CO2. Stoga je važno da gradovi budu ekosustavi za eksperimentiranje i inovacije kako bi pomogli svima drugima u njihovoj tranziciji da do 2050. postanu klimatski neutralni.

Misije su novost programa Obzor Europa i njima se podupiru prioriteti Komisije, uključujući europski zeleni plan, Europu spremnu za digitalno doba, europski plan za borbu protiv raka, gospodarstvo u interesu građana i novi europski Bauhaus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!