23:47 / 06.05.2020.

Autor: Hina/HRT

Zagrebačka deklaracija - bitan dokument za odnose EU-a i zapadnog Balkana

-

-

Foto: - / -

Povećanje pomoći EU-a ovisit će o stvarnom napretku u vladavini prava, stoji u Deklaraciji.
Europska unija je na virtualnom sastanku na vrhu usvojila Zagrebačku deklaraciju u kojoj je još jednom potvrdila europsku perspektivu šest zemalja jugoistočne Europe.

- Čelnici EU-a: Zapadni Balkan pripada Europskoj uniji


- Podsjećajući na sastanke na vrhu 2000. u Zagrebu, 2003. u Solunu i 2018. u Sofiji, EU iznova potvrđuje svoju neupitnu potporu europskoj perspektivi zapadnog Balkana. Partneri sa zapadnog Balkana ponovno su istaknuli svoju predanost europskoj perspektivi kao čvrstom strateškom izboru. Vjerodostojnost te predanosti ovisi i o jasnoj javnoj komunikaciji i provedbi potrebnih reformi, kaže se u deklaraciji.

Naglašava se uzajamna solidarnost u borbi protiv pandemije koronavirusa, za što je EU pripremila paket od 3,3 milijarde eura potpore zapadnom Balkanu, zatim još jedna potvrda europske perspektive ali bez spominjanja proširenja. U tekstu se naglašeno traži od zemalja regije poštivanje europskih vrijednosti, vladavine prava. Jasno se aludira da EU zaslužuje veću zahvalnost za potporu u borbi protiv koronavirusa.

Pomoć EU-a ovisit će o stvarnom napretku u vladavini prava

- EU i partneri sa zapadnog Balkana imaju zajednički cilj, mirnu, snažnu, stabilnu i ujedinjenu Europu, na temelju naših povijesnih, kulturnih i geografskih veza te naših uzajamnih političkih, sigurnosnih i gospodarskih interesa. EU je odlučan u namjeri da dodatno pojača svoj angažman na svim razinama kako bi podržao političku, gospodarsku i društvenu preobrazbu regije te pozdravlja zalaganje partnera sa zapadnog Balkana za očuvanje europskih vrijednosti i načela te za temeljito i odlučno provođenje potrebnih reformi, kaže se u deklaraciji.

Dodaje se da će povećanje pomoći EU-a ovisiti o stvarnom napretku u vladavini prava. Također se kaže da EU u potpunosti podupire zalaganje partnera sa zapadnog Balkana za uključivu regionalnu suradnju i jačanje dobrosusjedskih odnosa, među ostalim i s državama članicama EU-a. Pritom je i dalje važna provedba bilateralnih sporazuma u dobroj vjeri i s konkretnim rezultatima, uključujući Prespanski sporazum s Grčkom i Ugovor o dobrosusjedskim odnosima s Bugarskom.

Pronalaženje konačnih rješenja za bilateralne sporove

- Potrebno je posvetiti dodatne i odlučne napore pomirenju i regionalnoj stabilnosti, kao i pronalaženju i provođenju konačnih, uključivih i obvezujućih rješenja za bilateralne sporove partnera i pitanja ukorijenjena u ostavštini prošlosti, u skladu s međunarodnim pravom i utvrđenim načelima, među ostalim, Ugovorom o pitanjima sukcesije, kaže se u deklaraciji.

EU poziva zapadnobalkanske partnere "da ostvare napredak u smjeru potpunog usuglašavanja sa stajalištima vanjske politike EU-a, osobito u pogledu pitanja u kojima se radi o važnim zajedničkim interesima, te da djeluju u skladu s time".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!