Zagrebački samit 6. svibnja u obliku videokonferencije

23.04.2020.

22:29

Autor: I.D./HINA

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zagrebački sastanak na vrhu održat će se u toj formi na inicijativu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, navodi se u priopćenju vlade.
Europski čelnici su se u četvrtak usuglasili da se Zagrebački sastanak na vrhu EU-a i Zapadnog Balkana, s obzirom na epidemiološke okolnosti, održi u obliku videokonferencije 6. svibnja u punom sastavu svih država članica EU-a te šest zemalja Zapadnog Balkana, priopćila je vlada RH.

Zagrebački sastanak na vrhu održat će se u toj formi na inicijativu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, navodi se u priopćenju vlade.

- EU 2020

- Na videokonferenciji Europskog vijeća održanoj u četvrtak hrvatski premijer je istaknuo da izazove krize uzrokovane pandemijom Covida-19 možemo prevladati samo zajedništvom i solidarnošću svih država članica EU-a, izvijestila je vlada.

Plenković je pozdravio napredak u zajedničkoj nabavi medicinske opreme i iznalaženje stalnog mehanizma nabavke radi osiguranja rastućih potreba. Izvijestio je o mjerama ograničavanja na nacionalnoj razini, planu njihovog ublažavanja u fazama, kao i o gospodarsko-socijalnim posljedicama krize nastale pandemijom koronavirusa na koju je hrvatska Vlada snažno odgovorila s ciljem zadržavanja radnih mjesta i potpore gospodarstvu.

Zbog važnosti turizma za gospodarstva mnogih država članica, Andrej Plenković je predložio zajedničke korake da se, u skladu s epidemiološkim preporukama, otvore granice za turiste, o čemu će se razgovarati na Vijeću ministara posvećenom turizmu.

Na temu Plana oporavka i Višegodišnjeg financijskog okvira, založio se za revidirani sedmogodišnji europski proračun koji može odgovoriti na sve izazove krize i postati ključni instrument gospodarskog oporavka država članica, posebno u sljedećih nekoliko godina.

- Hrvatska je rano prepoznala ozbiljnost situacije u vezi s koronavirusom te je kao predsjedavajuća Vijeća EU-a organizirala niz ministarskih videokonferencija EU država članica, radi razmjene mišljenja u različitim područjima, posebno zdravstvu, te pronalaženja odgovarajućih rješenja za sve aspekte krize, stoji u priopćenju vladinog ureda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!