Zaključci Vijeća Europske unije

12:46 / 17.12.2021.

Autor: Sanja Gvozdanović/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Foto: Vanden Wijngaert / Pool via REUTERS

Na posljednjem summitu ove godine čelnici Europske unije istaknuli su potrebu usklađivanja odgovora na širenje pandemije COVID-a. Raspravljalo se i o drugim aktualnim temama - od inflacije, preko migrantske krize, do novih napetosti između Ukrajine i Rusije.Zbog ubrzanog širenja omikron-varijante koronavirusa čelnici država članica Europske unije ističu važnost cijepljenja.

- Naš zdravstveni sustav trenutačno je preopterećen. To je dijelom i zbog velikog broja necijepljenih pacijenata. Odgovor na omikron-varijantu je povećanje cijepljenja, cijepljenje djece starije od pet godina i pojačane mjere zaštite, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Smatraju da su prevladavanje sumnjičavosti prema cijepljenju i borba protiv dezinformacija o cjepivima ključni. U uvođenju restrikcija na kretanje, Europsko vijeće poziva na koordinirane napore. 

Smatraju važnim da se ograničenja za putovanje donose na temelju objektivnih kriterija, da ne potkopavaju jedinstveno tržište i ne remete slobodu kretanja unutar Unije.

- U potpunosti smo predani ubrzavanju cijepljenja trećom dozom i jačanju razine koordinacije kada je riječ o mobilnosti unutar Unije i s trećim zemljama, naglasio je Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća.

Dio zemalja već je uveo jednostrana ograničenja. Italija je, ne obavijestivši Europsku komisiju, uvela obvezu testiranja za cijepljene osobe kao uvjet za ulazak u zemlju i državljanima Unije. Slično su napravili Portugal i Irska. 

- Francuska ne namjerava provoditi PCR testiranja za putnike iz zemalja članica Unije. Mjeru ćemo primijeniti na treće zemlje u skladu s kategorijama u koje ih svrstavamo s obzirom na situaciju u njima, govori Emmanuel Macron, francuski predsjednik.

Čelnici Europske unije upozorili su Rusiju da bi je bilo kakva agresija prema Ukrajini skupo stajala i da nosi sa sobom teške posljedice, uključujući i sankcije.

- Najvažnije je da se granice u Europi ne mijenjaju, da je svakomu zajamčena sigurnost, a to je moguće samo ako nastavimo poštovati načelo zajedničke sigurnosti u Europi. Članovi vijeća su složni, da oni koji krše te granice moraju snositi posljedice, ističe Olaf Scholz, njemački kancelar.

Europsko vijeće također je osudilo bjeloruski režim Aleksandra Lukašenka za iskorištavanje migranata i stvaranje humanitarne krize na granici s Europskom unijom. Pozivaju na hitno i bezuvjetno puštanje na slobodu svih političkih zatvorenika u Bjelorusiji te prestanak represije prema civilnom društvu i neovisnim medijima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!