20:09 / 28.03.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

Žalac: Sredstva za liftove nisu uplanirana, treba naći druge izvore

-

-

Foto: - / -

Ministrica Žalac sastala se s europskom povjerenicom za fondove Corinom Cret.

Dosadašnji rezultati u povlačenju europskih sredstava nisu zadovoljavajući, ali rast u ugovaranju projekata postaje sve bolji i ove godine se može očekivati veliki iskorak po tom pitanju, izjavila je u Bruxellesu hrvatska ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac.

Ministrica Žalac sastala se s povjerenicom Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku Corinom Cretu. Razgovarale su o ocjenjivanju uspješnosti povlačenja europskih sredstava, izmjenama Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020, projektu Slavonija, Baranja i Srijem te zakonu o razvoju grada Vukovara kao i novom višegodišnjem financijskom okviru EU-a za razdoblje nakon 2020. godine.

Hrvatska u ovom programskom razdoblju ima 10,7 mlrd. eura na raspolaganju, od čega je do sada ugovoreno 39%. Mi smo ugovorili 39% od ukupne alokacije, a do kraja ove godine cilj je ugovoriti 60%. Što se tiče isplate krajnjim korisnicima tu smo na 10%, a kada je riječ o ovjeravanju, zadnjoj etapi u postupku od odobrovanja do uplate u hrvatski proračun, tu smo tek na 7,5% i taj nas podatak sigurno svrstava na začelje ljestvice među državama članicama, rekla je ministrica nakon razgovora s povjerenicom Cretu.

S obzirom da u Operativnom programu Konkuretnost i kohezija u nekim prioritetima nema dovoljno dobro pripremljenih projekata, ići će se u izmjene programa kako bi se sredstva preusmjerila tamo gdje ima više pripremljenih projekata. Izmjene se dogovaraju s Europskom komisijom o čemu je bila riječ na sastanku s povjerenicom Cretu.

Neki projekti koji su se radili 2014. i 2015. sigurno nisu bili rađeni na temelju potreba naših građana i stoga predlažemo da se sredstva za te projekte preusmjere u gospodarstvo, u poduzetništvo, gdje imamo dobre rezultate, zatim u energetsku obnovu obiteljskih kuća i kako bi se na taj način spasila sredstva. Posebno je važno istaknuti projekt Slavonija, financiranje malih gradova s ratom oštećenih područja te velike projekte u velikim urbanim područjima. Povjerenica se načelno složila da ćemo o tome razgovarati kad povučemo crtu pod 2018., rekla je ministrica.

Žalac: Projekt ugradnje dizala u stambene zgrade nije prijavljen u sklopu programa energetske obnove zgrada

Žalac je izrazila žaljenje što projekt ugradnje dizala u stambene zgrade nije bio prijavljen u sklopu programa energetske obnove zgrada. Dodala je da upit koje je njezino ministarstvo dobilo da se za tu namjenu podigne alokacija s 85 na 538 milijuna eura, nerealan. Mi ćemo iznaći sredstva za dizala, ali ne u tolikom iznosu, razgovarat ćemo o tome, ali treba napraviti prihvatljive projekte i vidjeti gdje su stvoreni uvjeti za realizaciju, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!