Zamjensko majčinstvo: Slučaj Ane Obregon uzburkao Španjolsku

31.03.2023.

07:51

Autor: Hina/I.B.

Trudnica

Trudnica

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Poznata španjolska televizijska voditeljica Ana Obregon (68), bivša partnerica hrvatskog nogometaša Davora Šukera, u Americi je dobila kćer surogat-majčinstvom što je izazvalo negodovanje španjolske vlade te otvorilo pitanje takve prakse u Europi.

Surogat, ili zamjensko majčinstvo, oblik je majčinstva u kojem parovi koji ne mogu imati djecu angažiraju drugu ženu da im rodi dijete.

Ani Obregon, kojoj je 2020. godine od raka umro sin jedinac Aless (27), nepoznata je žena rodila djevojčicu u Miamiju.

U Španjolskoj, gdje je takva praksa zakonom zabranjena, podignuo se "medijski cunami" nakon što se za to saznalo.

- Surogat-majčinstvo nelegalna je praksa u Španjolskoj. Zakon je shvaća kao nasilje nad ženama, rekla je ministrica za rodnu jednakost Irene Montero na hodniku parlamenta u Madridu gdje su je zaustavili novinari.

- Nemojmo zaboraviti da na takve stvari pristaju siromašne žene zbog svoje teške materijalne situacije, dodala je Montero, članica lijeve stranke Unidas Podemos.

Surogat-majčinstvo često izaziva polemike u društvu jer bi takav čin trebao biti izvođen bez financijske naknade, altruistički, no može biti unosan posao u kojem sudjeluju klinike kao posrednici.

- Ne slažemo se s time i to smo iskazali u našim političkim programima, izjavila je ministrica financija Maria Jesus Montero, članica vladajuće socijalističke stranke PSOE.

U Španjolskoj postoje agencije koje nude surogat-majčinstvo u inozemstvu. Potpuna usluga stoji od više od 50.000 eura za rađanje u istočnoj Europi do više od 100.000 eura za obavljeni postupak u SAD-u ili Kanadi. Osobe koje se vrate u Španjolsku s tako novorođenom djecom moraju ih prethodno formalno usvojiti jer se ne priznaje ugovor sklopljen sa ženom koja je rodila dijete. Prema novom španjolskom zakonu zabranjeno je reklamirati i oglašavati usluge surogat-majčinstva.

Kritičari obično upozoravaju na problem morala u toj praksi koju nazivaju "utrobama za unajmljivanje" tvrdeći da se njome koriste bogati na štetu siromašnih žena. Zagovornici pak kažu da ona nudi mogućnost neplodnim parovima da ostvare roditeljstvo. Na taj čin odlučuju se i istospolni parovi.

- Čestitam. Tvoja princeza je sretna što te ima za mamu. Želim vam život pun svjetlosti i sreće, poručila je Ani Obregon putem društvenih mreža Georgina Rodriguez, djevojka nogometaša Cristiana Ronalda. Ronaldo, jedan od najpoznatijih i najbogatijih sportaša svijeta, također je bio pronašao nepoznatu ženu u inozemstvu koja mu je 2017. rodila blizance. I on je djecu dobio u SAD-u, jednom od glavnih odredišta komercijalnog zamjenskog majčinstva, iako je u nekim saveznim državama zabranjena ta praksa. S obzirom da ondje cijena može biti više od 120.000 eura, prema podacima tvrtke Gestlife, neki se odlučuju za zemlje s manje pravne i sanitarne sigurnosti poput Meksika, Ukrajine, Gruzije ili Vijetnama. Zemlje poput Rusije, Indije, Tajlanda i Nepala do prije nekoliko godina također su bile odredišta, no u međuvremenu su to zabranile, obustavile ili strancima ograničile tu praksu.

U Europi je surogat-majčinstvo dopušteno u Velikoj Britaniji, no ondje barem jedna osoba mora imati prebivalište, a surogat-majka ne smije primiti novac za rađanje. Usto, nakon rođenja može se predomisliti i zadržati dijete koje rodi.

Grčka ima najliberalniji zakon, donesen s objašnjenjem da je pad nataliteta velik problem za zemlju pa ondje oko 60 klinika provodi tu praksu za iznose između 60.000 i 80.000 eura, podatak je iz 2020. godine. U Portugalu je u siječnju 2022. donesen zakon prema kojem žena koja drugim ljudima rodi dijete ima 20 dana nakon porođaja tijekom kojih se može predomisliti i ne predati im dijete.

Surogat-majčinstvo nije dopušteno u Hrvatskoj. Najbolji strijelac u povijesti hrvatske nogometne reprezentacije Davor Šuker bio je u vezi s Anom Obregon dok je igrao za Real Madrid od 1996. do 1999. Obregon i Šuker bili su zajedno oko tri godine dok on nije otišao igrati u londonski Arsenal. Obregon je prije nekoliko godina, u jednom televizijskom intervjuu, rekla da nije mogla otići s njim iz Madrida u London zbog svojeg tada 6-godišnjeg sina.

U intervjuu je lijepo govorila o Šukeru. Napomenula je da joj je bio jedan od najdražih muškaraca u životu te da bi vjerojatno sve bilo drukčije da je razmišljala kao sada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!