14:04 / 06.10.2020.

Autor: HRT

Zaštitne maske u Italiji će biti obvezne i na otvorenome

Ilustracija (Milan Sabic/PIXSELL)

Ilustracija (Milan Sabic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Talijanske vlasti postrožuju mjere zbog ubrzanog rasta broja novozaraženih, koji je na najvišim razinama od kraja travnja.
Talijani će uskoro morati cijelo vrijeme nositi maske, čak i na otvorenome, najavio je talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza.

- Epidemija izazvana koronavirusom - najnovije informacije   

Talijanske vlasti postrožuju mjere zbog ubrzanog rasta broja novozaraženih, koji je na najvišim razinama od kraja travnja.

- Vlada planira proširiti obvezu nošenja maski i na vanjski prostor, rekao je Speranza donjem domu talijanskog parlamenta.

- Maske su ključno sredstvo za borbu protiv širenja bolesti COVID-19, posebno kad se susrećete s ljudima koji vam nisu sustanari, naglasio je.

Mjera će biti dio odredbe koja će se prihvatiti sutra i kojom će se vjerojatno produljiti izvanredno stanje proglašeno na razini cijele Italije. Ono je trebalo završiti 15. listopada, no moglo bi biti produljeno do 31. siječnja.

Talijanska vlada proglašava izvanredno stanje u slučaju katastrofa poput potresa, a to joj dopušta da djeluje brže i zaobilazi neke procedure.

Speranza je najavio da će vlada narediti i snažniju primjenu pravila socijalnog distanciranja.

Zaštitne maske u nekim su talijanskim regijama već obvezne u vanjskim prostorima, kao na Siciliji, u Kampaniji i Laciju. Pravilo se ne odnosi na mlađe od šest godina, građane s posebnim potrebama, goste u vanjskim prostorima kafića i restorana te one koji vježbaju ili se bave sportom.

Broj novozaraženih u Italiji raste devet tjedana zaredom, no situacija je i dalje bolja nego u ostatku Europe.

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je kako je u posljednjih 14 dana u Italiji bilo 45 slučajeva zaraze na 100 tisuća stanovnika. U Španjolskoj ih je 319,3, u Francuskoj 246,8, u Njemačkoj 34,1, a u Hrvatskoj 68,8.

- Među europskim državama Italija je, uz Njemačku, među boljima u upravljanju drugim valom, no nemojmo zbog toga imati iluzije, rekao je Speranza.

Talijanski ministar kazao je da je ponovno otvaranje škola u rujnu, za koje se strahovalo da će povećati broj zaraženih, "zasad imalo mali učinak".

Italija je bila prva zapadna država pogođena pandemijom izazvanom koronavirusom, posebno u sjevernim regijama. No za razliku od ranih dana te zdravstvene krize, kad nije bilo dovoljno bolničkih kreveta i respiratora, talijanske bolnice danas su pod mnogo manjim pritiskom.

Broj oboljelih na intenzivnoj njezi potkraj ožujka i početkom travnja bio je veći od 4 tisuće, 29. srpnja pao je ispod 40, a u ponedjeljak je narastao na 323.
Speranza poručuje da nema prostora za opuštanje.

- Mislim da idućih nekoliko mjeseci neće biti lako, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!