Zašto desnica osvaja vlast u zemljama EU-a?

04.04.2023.

11:26

Autor: Studio 4/HRT/A.S.

Tomislav Sunić

Tomislav Sunić

Foto: HTV / HRT

Politički desne stranke, nakon Italije i Švedske, ostvarile su ovaj vikend pobjedu na parlamentarnim izborima u Finskoj. Nacionalna koalicija desnog centra pobijedila je Socijaldemokratsku stranku i dosadašnju premijerku Sannu Marin. Promjena vlasti podudara se s današnjim ulaskom Finske u NATO. Zašto desne političke opcije osvajaju vlast u zemljama EU-a proteklih nekoliko godina, komentirali su stručnjaci u našem programu.


- Imate dvije različite desnice. Imate jednu desnicu koja je nacionalistički i suverenistički orijentirana. Međutim, oni nisu na vlasti za razliku od Finske i Švedske. Uzmimo primjer Italije. Italija je prije godinu dana izabrala premijerku Giorgiu Meloni koja je u mladosti bila sklona neofašističkoj stranci i sada svi desničari diljem Europe govore da dolazi do velikog preokreta, rekao je Tomislav Sunić, politički analitičar.

Tri faktora utječu na razvoj desnog mentaliteta

Tri faktora uvjetuju da se možda mentalitet običnih građana mijenja u desnom smjeru. Sunić kaže da je to faktor priljeva afričkog i azijskog stanovništva u Europsku uniju. 

- Uzmite u obzir da je to već desetak, petnaestak posto stanovništva. Drugi faktor je ukrajinska kriza. To je svakako interesantan fenomen koji dodatno polarizira desnicu i tu moramo biti vrlojasni. Vi danas imate na desnici ljude koji su izuzetno proukrajinski, pronacionalistički orijentirani. Ali imate tako i u Americi i u Europi, npr. njemački AFD, desničarske stranke koje su proruske, koje su protiv slanja njemačkog oružja Ukrajini. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!